Поевтиняването на биткойн е сигнал за отдръпване на дребните инвеститори

Токенът остава основно средство за спекулации и е малко вероятно да измести алтернативните ценни книжа, смятат анализатири

09:40 | 25 март 2021
Обновен: 10:41 | 25 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Биткойн поевтинява на фона на по-широкото отстъпление от активите, които по-рано се радваха на вълната от оптимизъм от страна на дребните инвеститори. 

Цената на най-известната криптовалута в света намалява с 2,48% до 52 790 долара към 08:40 ч. българско време, показват данни на Coindesk.com. Токенът преминава през най-дългия си период на поевтиняване от декември насам, информира Bloomberg.

Нараства спекулацията, че по-голямата част от последните стимули в САЩ ще бъдат изразходвани в реалната икономика, а не на пазарите, тъй като ваксинациите помагат да се върне животът към нещо по-нормално. Броят на кол опциите, търгувани в САЩ, се понижава от рекордите по-рано тази година, а интересът към популярни инвестиции като GameStop Corp. и ARK Innovation ETF губят поддръжници.

„Общият низходящ тренд на биткойн се засилва от преминаването към активи със стойност и отдалечаването от сектори като технологиите“, каза Виджай Аяр, ръководител на операциите в Азиатско-Тихоокеанския регион в криптоборсата Luno в Сингапур. „Предстоящото изтичане на договорите за деривати увеличава волатилността“, каза той.

Най-голямата криптовалута

Най-голямата криптовалута може да премине под 50-дневната си средна стойност. Графика: Bloomberg

Биткойнът поевтинява с около 15% от рекорда от 61 742 долара по-рано през март, но запазва ръста от 700% в цената си през последната година. Стойността на токена нарасна за кратко в сряда след поредица от туитове от изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск, който обяви, че производителят на автомобили ще приеме цифровия актив като начин за разплащане.

Токенът остава основно средство за спекулации и е малко вероятно да измести алтернативните ценни книжа, смята Блите Мастърс, бивш изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co., който сега е главен изпълнителен директор на Motive Capital.

Други твърдят, че институционалното приемане на биткойн се разширява като част от усилията за диверсификация на портфейлите и хеджиране на рискове като ускоряване на инфлация.

„Настроенията, които виждаме идват до голяма степен от институционалната част на пазара и в действителност нищо не се е променило в тяхното виждане за въздействието на стимула върху по-дългосрочната инфлация и ролята на цифровите активи като хедж за това“, каза Мат Лонг от OSL в Хонг Конг.