Силният долар повдига тревоги на развиващите се пазари

Citigroup очаква "голямо тримесечие" за зелените пари

09:03 | 5 април 2021
Обновен: 09:08 | 5 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Nicole Tung/Bloomberg
Снимка: Nicole Tung/Bloomberg

Инвеститорите на развиващите се пазари, които се възстановяват от загубите миналия месец, стартират първата пълна седмица на април с очаквания за повече болка заради по-високата доходност по американските облигации и по-силния долар, пише Bloomberg.

В петък по-силните от очакваното данни за пазара на труда в САЩ накараха инвеститорите да включат в оценките си възможността за по-ранно начало на лихвените увеличения от Федералния резерв. Това увеличи опасенията, че по-високата възвръщаемост от безрисковите инвестиции в най-голямата икономика в света може да доведе до изтичането на още средства от развиващите се пазари. Търсенето на активи на развиващите се пазари отслабна в края на март.

Morgan Stanley остава мечи настроена спрямо валутите на развиващите се пазари, като посочва, че темпът на ваксинациите в много развиващи се икономики заплашва да натежи на растежа и те да изостанат спрямо САЩ. Междувременно Citigroup очаква по-високата доходност по американските облигации и стабилният долар да окажат допълнителен натиск върху някои класове активи в идните месеци.

“Това тримесечие може да е голямо за долара и не е задължително да е силно за развиващите се пазари”, заяви Луис Костам Citigroup. Според него доходността по американските облигации може да продължи да се повишава в месеците от април до юни или юли.

Валутите и облигациите на развиващите се пазари записаха първата си тримесечна загуба в периода до 31 март от година насам, докато доларът достигна най-високото си ниво от ноември. Акциите поевтиняват за пръв път от септември, преустановявайки ръстовете в цените си за тримесечието.

Инвеститорите ще насочат вниманието си тази седмица към данните за инфлацията на развиващите се пазари в търсене на сигнали за пътя на монетарните политики, след като централните банки на Турция, Русия и Бразилия повишиха основните си лихви през миналия месец.

Ето и част от данните, които ще попаднат във фокуса на инвеститорите:

- Турция вероятно ще обяви в понеделник, че инфлацията се ускорява до над 16% през март, когато уволнението на гуверньора на централната банка Наджи Агбал и замяната му със Сахап Кавчиоглу отслабиха лирата с 10% спрямо долара;

- Инфлацията в Русия вероятно се ускорява до 5,8% през март, когато централната банка повиши основните лихви в опит да се справи с ефектите от отслабването на рублата и нарастващите цени на храните.

Рублата беше най-слабо представящата се валута на развиващите се пазари миналата седмица на фона на опасенията от американски санкции върху Русия;

- Индексът на производствените цени в Китай вероятно ще отчете най-високото си ниво от над две години насам през март, смятат икономисти. Бързият ръст на цените поражда опасения, че ускорението на инфлацията ще се пренесе в глобален мащаб заради ролята на страната като производител на света.

Централните банки

- Индийската централна банка вероятно ще запази рекордно ниските лихвени нива в рамките на заседанието си в сряда, смятат всички икономисти, анкетирани от Bloomberg;

- Инвеститорите ще следят и решението на централната банка на Перу в четвъртък за сигнали за промяна на паричната политика;

- Полската централна банка вероятно също ще запази непроменени основните лихви. Инфлацията в Полша неочаквано се ускори през март до най-високото ниво от септември насам. Злотата поскъпна спрямо еврото през миналата седмица, след като удари 12-годишно дъно на 29 март.

Какво още?

- Пролетната среща на Международния валутен фонд и Световната банка ще се проведе виртуално за втора поредна година и започва в понеделник.

МВФ ще публикува обновената си икономическа прогноза във вторник.