Корекция надвисва над развиващите се пазари

Основният показател за акциите изтри ръстовете си за 2021 г.

18:43 | 25 март 2021
Обновен: 18:46 | 25 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Nicky Loh/Bloomberg
Снимка: Nicky Loh/Bloomberg

Бенчмаркът за акциите на развиващите се пазари изтри печалбите си за годината и се насочва към бъдещи понижения на фона на нарастването на доходността по американските облигации и несигурното икономическо възстановяване, което натежава на риск апетита, пише Bloomberg.

Индексът на MSCI за акциите се понижава с 0,9% в четвъртък, записвайки пети пореден ден на спадове и най-дългата си губеща серия от над шест месеца. Индексът увеличи понижението си от рекордния връх, достигнат през февруари, до над 10% - приемани като ключов сигнал за корекция.

Показателят на

Показателят на MSCI за акциите на развиващите се пазари изтри ръстовете си от началото на годината. Графика: Bloomberg 

“По-високата доходност по американските облигации и по-стабилният долар, заедно с инвеститорите, които се насочват към активи убежища или разчитат на печалби от минали ръстове, определено удрят акциите на развиващите се пазари”, заяви Митул Котеча, старши анализатор и пазарен стратег, TD Securities. “Трудно е да очакваме промяна в бъдеще, като натискът вероятно ще се запази засега”, добавя той.

Ръстът на доходността по американските облигации и вълната затягания на паричните политики в страни от Бразилия до Русия през този месец увеличават опасенията, че ралито на развиващите се пазари може да бъде преустановено. От март миналата година цените на акциите на развиващите се пазари се повишиха значително, като инвеститорите се радваха на по-висока възвръщаемост в свят, подхранван от ликвидността на централните банки и отрицателните доходности по държавните ценни книжа.

Ралито на

Ралито на развиващите се пазари понесе удар. Графика: Bloomberg 

Относителната стойност

Акциите на развиващите се пазари разширяват по-слабото си представяне спрямо американските си конкуренти за четвърта поредна година, тъй като по-бедните страни не успяват да се справят с темпа на ваксинация в САЩ и количеството средства, което най-голямата икономика в света насочва за постпандемично възстановяване. Съотношението между показателя на MSCI и индекса S&P 500 потъва до най-ниското ниво от четири месеца насам.

Това насърчи залозите на мечи настроените инвеститори, че ралито, започнало през март 2020 г., приключва в развиващия се свят.

Все още обаче има поводи за оптимизъм. Анализаторите продължават да повишават очакванията си за корпоративните печалби. 29-процентното повишение в консенсусните очаквания от юни насам основно подчертава оптимизма за азиатските икономики, включително китайската.

Потоците към борсово търгуваните фондове също продължават да са устойчиви въпреки загубите през последния месец. Инвеститорите насочиха средства към акциите и облигациите на развиващите се пазари за 20-та поредна седмица в размер на 34 милиарда долара.

Оптимизмът на анализаторите относно ETF-ите може да е подвеждащ индикатор. Без ясни сигнали за подобрение на темпа на ваксинационната кампания и по-бързи пътища към възстановяването развиващите се пазари може да изпитат трудности да подновят ралито във време, в което по-сигурните американски облигации започват да прелагат по-добра възвръщаемост.