Операторите на молове затварят магазините на H&M в Китай

Китай също наложи ответни санкции на лица от САЩ и Канада

18:20 | 27 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Магазините на Hennes & Mauritz AB в някои части на Китай са затворени, тъй като последиците от изявлението на модния търговец за принудителен труд в спорния регион Синдзян продължават да се разпространяват.

Най-малко шест магазина в градовете Урумчи, Инчуан, Чанчун и Лианюнганг са затворени от собствениците на имотите, предава Bloomberg, позовавайки се на информация от оператори на молове в тези райони. Местните медии съобщават за повече затваряния, като снимки показват, че билбордовете на марката H&M са премахнати.

Затварянията идват на фона на нарастващо недоволство и призиви за бойкот в китайските социални мрежи срещу изявление на уебсайта на H&M, което изразява загриженост относно съобщенията за принудителен труд в региона на Далечния запад. Въпреки че изявлението е премахнато от уебсайта на шведската мултинационална компания от петък, отделен линк на началната й страница, изразяващ същата позиция по отношение на памука в Синдзян все още беше активен.

Някои от операторите на молове заявиха, че решението за затваряне е взето от наемодателите поради неуважение, проявено от H&M към Китай.

Търговските обекти на глобалния търговец на дрехи също изчезнаха при търсенията на Apple Maps и Baidu Maps. В изявлението H&M заяви, че „е дълбоко загрижен от съобщения на организации на гражданското общество и медии, които включват обвинения в принудителен труд и дискриминация на етнорелигиозни малцинства“.

Отговорът на Китай към H&M е значително по-силен отколкото при предишни подобни случи. Ескалацията на отношенията се засилва и от това, че САЩ, Великобритания и страни обърнаха внимание на  нарушаването на човешките права на уйгурите в Синдзян. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и техните китайски колеги си отправиха взаимни критики по въпросите на правата на човека и националната сигурност по време на двудневна среща този месец в Аляска.

В събота китайското външно министерство обяви санкции срещу канадски депутат и парламентарна комисия по правата на човека, както и ръководителите на Комисията за международна религиозна свобода на САЩ, известна като USCIRF. По-рано през седмицата Комисията похвали координираните санкции срещу китайски служители от САЩ, Канада и европейски държави заради отношението на Китай към етническото уйгурско малцинство в Синдзян.

Американските и европейските търговски марки, включително Nike Inc. и Zara на Inditex SA, също са изправени пред дилема дали да работят с памук от региона Синдзян или да рискуват да бъдат бойкотирани във втората по големина икономика в света.

В петък САЩ обвиниха Китай в държавна кампания в социалните медии и бойкот срещу компании, които отказват да използват памук от Синдзян. Китай застава срешу американски, европейски и японски бизнеси, които избягват памука в Синдзян, заяви заместник-говорителят на Държавния департамент Джалина Портър пред репортери в петък. Тя каза, че това представлява държавен „корпоративен и потребителски бойкот“.

Китай е един от петте най-големи пазари за H&M по отношение на приходите с 5,2% от общите продажби на групата през 2020 г.

 „Китайските потребители са действали в отговор на така наречените бизнес решения, взети от някои компании въз основа на невярна информация. Надяваме се съответните компании да спазват пазарните закони, да коригират грешни практики и да избягват политизирането на търговските въпроси", каза Гао Фенг, говорител на китайското министерство на търговията, на брифинг в четвъртък

„Въпреки че Китай осъзнава, че е малко вероятно да заглуши критиките от Запада, като отвърне на удара, целта на неговата по-агресивна позиция е главно да покаже на местната публика, че Комунистическата партия е най-добрият и най-решителният защитник на китайските интереси“, каза Ши Инхонг, директор на Ренмин Университетски център по американски изследвания в Пекин.