Китай бойкотира H&M и Nike заради критики за Синдзян

Темата за правата на човека отново излезе на преден план

17:02 | 25 март 2021
Обновен: 17:02 | 25 март 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американските и европейски търговски марки в Китай са изправени пред дилема: да приемат доставките на памук от автономния регион Синдзян и да бъдат атакувани от Запада или да се откажат от тях, като рискуват бойкот от втората по големина икономика в света.

В сряда компанията Hennes & Mauritz беше нападната с коментари от Комунистическата младежка лига и Народната освободителна армия, след като потребители в социалните мрежи намериха изявление на компанията, в което се твърди, че в Синдзян се използва принудителен труд.

Призивите за бойкот на шведския търговец на дребно H&M, който получава 5,2% от световните си приходи в Китай, бързо се разпространиха, като към него прибавиха и компанията Nike, която преди това направи изявление, че няма да доставя продукти от Синдзян поради подозрения за принудителен труд. През последните дни посланиците на марките в Китай и на двете фирми прекъснаха връзки с H&M и Nike.

„Искате да изкарвате пари в Китай докато разпространявате фалшиви слухове и бойкотирате памука от Синцзян? Не сте познали“, това заяви Комунистическата младежка лига в пост в китайската социална платформа Weibo към H&M. В един от социалните си акаунти Народната освободителна армия нарече изявлението на H&M „невежо и арогантно“.

Решението на китайската комунистическа партия да нарочи компаниите заради Синдзян показва, че правителството на Си Дзинпин е готово да предприеме крайни мерки срещу всяко правителство и бизнес, което си позволява да критикува репутацията на Китай в областта на правата на човека. Междувременно администрацията на Байдън се опитва да намери съюзници срещу Пекин. Китай наложи реципрочни санкции на служители на Европейския съюз в понеделник след координираните санкции и изявления на ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.