Защо основателят на китайския гигант Alibaba Джак Ма изчезна за три месеца?

Комунистическата партия засилва натиска върху господството на Джак Ма

14:30 | 21 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Защо основателят на китайския гигант Alibaba Джак Ма изчезна за три месеца?

Джак Ма е най-богатият човек в Китай. През ноември 2020 г., в навечерието на поредния търговски успех, милиардерът изведнъж изчезна, пише BBC.

Компанията на Ма Alibaba се издигна от онлайн магазин, управляван от апартамента му, до един от най-големите технологични гиганти в света. Днес тя достига до близо 800 млн. потребители чрез своите услуги, включително онлайн пазаруване, облачни изчисления и изкуствен интелект.

Техническият магнат е известен с пищното си присъствие и рекламни кампании. Последното му начинание, Ant Group, командва пазара на цифрови разплащания в Китай чрез приложението си за мобилни финанси Alipay.

Компанията има за цел да революционизира банковото дело в Китай, като измести властта от традиционните институции.

На 24 октомври в Шанхай Ant Group беше готова да стартира най-голямото първично публично предлагане на фондовата борса.

Преди това Ма се обърна към група високопоставени личности с противоречива реч, в която разкритикува китайската финансова система.

От тогава до края на януари той не се беше появявал в публичното пространство. Междувременно имаше слухове, че той може да е бил поставен под домашен арест или е задържан.

Някои дори се питаха дали все още е жив.

Основателят на Alibaba беше обвинил китайските банки, че работят с „манталитет на заложна къща“. Той също така твърди, че властите се опитват да „използват еднакъв метод на управление при железопътна гара и управление на летище“, като всъщност говореше за регулиране на новия свят на дигиталните финанси.

Тези изявления са разгневили банковия сектор и според последните новини са получили вниманието дори на президента Си Дзинпин.

Скоро Ма и неговите близки колеги бяха извикани за среща с регулаторите и Ant Group беше спряна. Цената на акциите на компанията на Ma се понижи, изтривайки близо 76 млрд. долара (54 млрд. Паунда) от стойността си.

След тази среща Джак Ма отното изчезна.

„През онзи ден той очевидно е преминал невидимата червена линия за това, което може да се каже и направи в Китай по време на управлението на Си Дзинпин“, казва Кристина Бутруп, китайски анализатор, която в миналото е интервюирала Ма.

„Вярвам, че това беше голяма изненада за него. Той никога нямаше да премине тази граница, ако знаеше колко лошо може да стане“, допълва тя.

В крайна сметка на 20 януари 2021 г. Ма се появи отново под формата на кратко видеообръщение за благотворително събитие.

Впоследствие е забелязан през следващия месец да играе голф на китайския тропически остров Хайнан.

В момента китайското правителство преразглежда подхода си за регулиране на технологичните гиганти, като започва антимонополно разследване на Alibaba.

И миналата седмица анонимен източник заяви, 12 компании са глобени, включително Tencent и Baidu. Това може да сигнализира за ескалация на напрежението в по-широкия технологичен сектор.

Китай е изправен пред засилващ се международен контрол от страна на САЩ по отношение на политиките си в областта на правата на човека в Хонконг и Синдзян.

Ходът за овладяване на технологичните суперсили се разглежда от някои като опит да се даде приоритет на стабилността и контрола върху търговския успех.

„Там има комунистически партийни комитети, които да напомнят на компаниите, че партията в крайна сметка има власт, дори над личности като Джак Ма“, казва Саманта Хофман, изследовател от Австралийския институт за стратегическа политика.

„Фирмата не само е отговорна да изпълни това, което партията изисква, но и не може да признае, че е направила това, ако бъде попитана“, смята Хофман.

Припомняме, че през декември, People’s Daily, вестникът на комунистическата партия, предупреди, че борбата с предполагаемите монополи сега е основен приоритет. „Антимонополът се превърна в спешен въпрос, който засяга всички. Дивият растеж на пазарите трябва да бъде ограничен от закона“, се казва в коментар на въпросното издание.

Пазарният регулатор съобщи, че разследва политиката на Alibaba, която изисква от бизнес партньорите, избрали да работят с нея, да избягват да работят с конкурентите й. В краткото си изявление органът не посочва подробности за възможно санкциониране или срокове за огласяване на резултатите от разследването.