Джак Ма се завърна в публичното пространство след трусовете около Ant и Alibaba

Ултрабогатите инвеститори вече са започнали да се оттеглят от компаниите на китайския предприемач заради натиска на Пекин

11:48 | 20 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Съоснователят на Ant и Alibaba Джак Ма. Снимка: Justin Chin/Bloomberg
Съоснователят на Ant и Alibaba Джак Ма. Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Джак Ма се появи отново след месеците извън публичното пространство, които подхранваха спекулациите относно тежкото положение на милиардера, борещ се с нарастващ регулаторен контрол върху интернет империята си, съобщава Bloomberg.

Най-известният предприемач в Китай се обърна към учителите от селските райони чрез видеовръзка в сряда по време на годишно събитие, което той домакинства, посочват запознати изтовници. Във видео от събитието, публикувано в медийното пространство, Ма обяснява, че смята да отдели повече време за благотворителни дейности. Съоснователят на Alibaba и Ant не споменава скорошните си пререкания с Пекин. Ant потвърди автентичността на видеото с имейл.

Акциите на Alibaba поскъпнаха с над 11% на борсата в Хонконг. Въпреки че все още не е ясно къде е Ма, публичната му поява може да помогне за потушаване на слуховете относно съдбата му, докато Пекин разследва финансовия гигант Ant Group и Alibaba. Ръководителят на компаниите не се беше появявал в публичното пространство от ноември, когато китайските регулатори отложиха първичното публично предлагане на Ant за 35 милиарда долара, затягайки регулациите за финтех сектора, след което наредиха цялостни рокади в Ant и стартираха отделно антитръстово разследване срещу Alibaba.

Нападението срещу империята на Ма за трилиони долари предизвика по-широка кампания срещу китайските технологични гиганти, които, според правителството, имат твърде голям контрол върху втората по големите икономика в света.

Пекин все повече се опитва да установи контрол върху нарастващото влияние на компании като Tencent и ByteDance върху потребителските данни, търговията и медиите. Същият месец, в който беше отменено IPO-то на Ant, антитръстовият регулатор публикува нови изисквания, предупреждавайки технологичните гиганти срещу монополни практики.

Акциите на

Акциите на Alibaba поскъпнаха след появата на Джак Ма. Графика: Bloomberg 

Междувременно богатите инвеститори побързаха да се оттеглят от Alibaba, след като Китай започна разследване по обвинения в монополни практики, предава Bloomberg, като се позовава на данни на Citigroup.

“Огромен брой” от ултрабогатите клиенти на банката от регионите на Европа, Близкия изток и Африка са намалили притежанията си в най-голямата китайска компания за електронна търговия от декември, след като беше обявено разследването, посочват от Citi Private Bank.

През миналата седмица Китайската централна банка заяви, че Ant работи по времеви срок, в който да преразгледа бизнеса си, подчертавайки решението си да постави под контрол възхода на бизнеса на Ма и предоставяйки малко детайли какво е нужно за одобрението на Пекин. Ant Group генерира над една четвърт от състоянието на Ма в размер на 52,9 милиарда долара, става ясно от индекса Bloomberg Billionaires.