От големите надежди до големия срив: ужасната седмица на Джак Ма

Ant на Ма трябваше да изпълни най-големия борсов дебют през тази седмица, но регулаторите в Китай отмениха листването

16:13 | 8 ноември 2020
Обновен: 17:51 | 8 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Основателят на Alibaba Джак Ма. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Основателят на Alibaba Джак Ма. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Тази седмица трябваше да направи Джак Ма отново най-богатият човек в Китай, а дебютът на борсата на неговата компания Ant Group беше предвиден като най-големия в историята. Нещата обаче не протекоха според плана, пише BBC.

Очакваше се Ant да се листне на борсите в Хонконг и Шанхай в четвъртък, като първичното публично предлагане на компанията беше оценено на 34,4 милиарда долара.

Вместо това листването беше отменено в последния момент от китайските финансови регулатори.

Някои анализатори виждат в хода усилие от страна на Пекин да окаже натиск върху компанията, която става твърде мощна и чийто лидер е все по-отявлен.

Как обаче Ма - човекът, който превърна Alibaba в символ на китайския потенциал и нарастващата технологична сила на страната, се оказа заплаха?

Ма си навлече гнева на китайските държавни служители по време на конференция през миналия месец, в рамките на която сравни доминирания от държавата банков сектор в Китай със “заложна къща” и се оплака от липсата на иновации.

Ма е израснал в Ханджоу, имал е трудности в училище и два пъти се е провалял на приемните изпити за университет. Когато на по-късен етап се е опитал да си намери работа, той е бил отхвърлен от десетки работодатели. Ма е кандидатствал в Харвардския университет десет пъти, но така и не е бил приет.

Вероятно най-известната част от биографията на Ма е кандидатурата му за работа в KFC, като на по-късен етап той открива, че още 24 души са кандидатствали с него, но Ма е единственият, който не е получил работата.

Ма преминава изпит за университета от третия път и е приет в колеж за учители. В рамките на няколко години след това той работи като учител по английски. 

След провал на съвместно интернет дружество Ма основава Alibaba през 1999 г. със заем от 60 хиляди долара. Alibaba обаче жъне огромен успех, като се превръща в доминиращ гигант за електронна търговия в Китай и набира 21,8 милиарда долара от първоначална продажба на акции през 2014 г. Ма формално се оттегли от Alibaba през миналата година.

Очакванията за дебюта на Ant бяха големи. Най-известната услуга на компанията Alipay стартира като платформа за плащания в Alibaba. Тя е важна част за растежа на Alibaba, тъй като позволява на потребителите да се чувстват по-сигурни, когато пазаруват онлайн.

Компанията се отдели през 2011 г. и по-късно се ребрандира на Ant Financial, след което на Ant Group. Предполага се, че ходът е направен заради регулаторните промени по това време в Китай. Ма пое голям дял от отделилата се компания, която разшири финансовите си услуги до застраховане, управление на богатството и потребителски заеми.

Отделът за потребителско финансиране на Ant изпълнява повече роля на посредник, отколкото на банка. Той предоставя заеми на малкия бизнес и ритейл потребителите, но работи за тях с други банки. Ant печели такси от банките, но без изискване за притежание на резерви и с по-малко риск за собствения ѝ баланс.

Китайските регулатори обаче изразиха тревоги относно нарастващия брой на онлайн кредиторите в Китай и начина, по който те могат да повлияят на по-широката финансова система.

Съгласно проект, публикуван в понеделник от Китайската централна банка, онлайн заемодателите трябва да предоставят поне 30% от всеки заем, който финансират съвместно с банки.

Когато IPO-тo на Ant беше отменено, представители на борсата в Хонконг обявиха, че това е защото компанията може да не изпълни някои от изискванията за листване, както и поради “скорошните промени във регулаторната среда за финтех дружествата”.

Изглежда почти немислимо Ant да не се завърне с нов проспект и да не опита нов дебют на борсата.

Според някои анализатори компанията ще е под натиск да отдели звеното си за потребителско кредитиране.

Някои оценки сочат, че Ма е изгубил милиарди долари заради отмяната на IPO-то. Решителността обаче е определяща черта от неговата история. Човек, кандидатствал десет пъти за Харвардския университет, едва ли ще се откаже само от един отказ от регулаторите.