Ant Group щеше да изправи финансовата система на Хонконг пред тест

Търсенето на акции може да стимулира намесата на централната банка на валутния пазар, заливайки града с ликвидност и създавайки хаос с лихвите по междубанковите заеми

18:14 | 3 ноември 2020
Обновен: 00:00 | 4 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Новата позиция на Хонконг като пазар за огромни продажби на китайски акции бе подложена на изпитание от Ant Group, преди IPO-то да бъде отменено. Докато Пекин насърчава китайските фирми да намалят зависимостта си от Wall Street, фондовият пазар на Хонконг на стойност 5,9 трилиона долара става основният бенефициент. Но не е без разходи, пише Bloomberg.

Сравнително малкият размер на финансовата система на бившата британска колония, нейните отворени капиталови граници и фиксираната й валута правят града уязвим за големи потоци пари по начин, от който другите големи финансови центрове са имунизирани. Търсенето на акции може да стимулира намесата на централната банка на валутния пазар, заливайки града с ликвидност и създавайки хаос с лихвите по междубанковите заеми.

Потенциалните ползи са големи. Първичното публично предлагане на Ant в крайна сметка обаче може би щеше да ускори трансформацията на бенчмарка от неефективен показател в динамичен индекс, който по-добре отразява нарастващата технологична мощ на Китай.

Валутна сила

Един от най-ясните резултати от входящите потоци в Хонконг е устойчивата сила на хонконгския долар. Когато Ant спря да приема поръчки от големи инвеститори, местният долар се оттегли от нивото от 7,75 за долар, въпреки че анализаторите посочват, че бъдещите листвания от големи китайски компании трябва да продължат да стимулират търсенето.

Хонконгският долар

Хонконгският долар се отдалечи от 7,75, след като Ant Group затвори залозите.Графика: Bloomberg

Принудителна намеса

Централна банка на Хонконг предприе безпрецедентни стъпки, за да залее банковата система с ликвидност, като се намеси на пазара общо 85 пъти от април и вля около 383 млрд. хонконгски долара (49,5 млрд. долара) за защита на фискинга на валутата.

Референтният индекс Hang Seng в града има изобилие от акции на финансови компании, заемайки над 40% от тежестта на индекса. Това го прави сравнително остарял във време, когато китайските технологични гиганти се увеличават. Миналата седмица съставителят на индекси улесни включването на Ant в някои от измерватели и се очакваше компанията да бъде включена в бенчмарка, за да подсили неговата модернизация.