Благодарение на Ant Group IPO-тата в Китай ще достигнат рекордна обща стойност през 2020 г.

Очаква се също така китайският регулаторен орган за ценни книжа да обяви още реформи при първичните публични предлагания

08:50 | 27 октомври 2020
Обновен: 09:25 | 27 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дебютът на Ant Group Co. в Шанхай ще увеличи стойността на новите акции в Китай до рекордно ниво през тази година, съобщава Bloomberg.

Компанията на Джак Ма се стреми да събере около 114,9 милиарда юана (17,1 милиарда долара) от първичното си публично предлагане континенталната част на Китай. Листването на Ant Group в Шанхай ще надмине предишния рекорд, държан от дебюта на Селскостопанската банка на Китай през 2010 г. Тогава бяха събрания 68,5 милиарда юана.

Дебютът на финтех гиганта ще доведе общата стойност на новите листинги в Шанхай и Шенжен до най-малко 503 милиарда юана (75 милиарда долара), надхвърляйки предишния рекорд от 491 милиарда юана от 2010 г. , показват данни, събрани от Bloomberg.

IPO-тата в

IPO-тата в Китай достигат нова рекордна обща стойност. Графика: Bloomberg

Миналата година Китай отпусна някои от най-строгите си правила за първичните публични предлагания на по-малката си борса Star в Шанхай, като позволи на компании, регистрирали загуба,  да продават акции и премахна ограничението на оценките. Ходовете улесниха китайските компании да се възползват от капиталовите пазари в страната, точно когато нарастващото напрежение със САЩ в областта на търговията и технологиите отклони китайските фирми от задгранични борси.

Предстоят и по-нататъшни промени. По-рано този месец от китайския регулаторен орган за ценни книжа заявиха, че готвят реформи за разширяване на системата за регистрация, за всички първични публични предлагания. Реформите ще бъдат направени „в подходящ момент“.

Книжата на Ant Group трябва да започнат да се търгува на 5 ноември в Хонконг. Компанията все още не е обявила датата на котиране на акциите си в континентален Китай, но се очаква тя да бъде подобна.