Джак Ма е загубил 11 млрд. долара от началото на офанзивата на Китай

Засиления контрол от страна на правителството върху технологичната индустрия повлиява и на други имена

09:50 | 30 декември 2020
Обновен: 10:26 | 30 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Джак Ма. Снимка: Bloomberg
Джак Ма. Снимка: Bloomberg

Нетното богатство на Джак Ма намалява с почти 11 млрд. долара от края на октомври, след като Китай засили контрола върху неговата империя и техническите гиганти в страната, съобщава Bloomberg.

Богатството на 56-годишният бивш учител достигна връх от 61,7 млрд. долара през тази година и Ма беше готов да си върне титлата на най-богатия човек в Азия. Сега, със състояние от 50,9 милиарда долара, той е на 25-о място в индекса на милиардерите Bloomberg - списък с 500-те най-богати хора в света.

Съоснователят на Alibaba Group Holding не е единственият, който усеща натиска от засиления контрол от страна на правителството. Усилията на властите принуждават инвеститорите да преосмислят своите притежания, след като експлозивното търсене на онлайн услуги, предизвикано от блокадите срещу коронавируса, доведе до поскъпване на тези акции по-рано тази година. През последните седмици китайските технологични гиганти загубиха пазарна капитализация от стотици милиарди долари. Акциите на Tencent Holdings на Пони Ма поевтиняват с 15% от началото на ноември, а гигантът за доставка на храна на Уан Синг Meituan отчита спад в цените на книжата си с почти една пета от своя връх миналия месец.

„Има вълна от подобни сигнали, показващи, че китайските технологични гиганти остават на радара на властите“, каза Брус Панг, ръководител на макро и стратегически изследвания в China Renaissance Securities Hong Kong.

Проблемите на Ма започнаха точно когато той се готвеше да направи компанията си Ant Group публична. Вместо това китайските регулатори отмениха вероятно най-голямото първично публично предлагане в света, само два дни преди планирания му дебют през ноември.

Спирането на IPO-то за 35 милиарда долара на Ant беше един от първите признаци на репресиите на Китай върху индустрия, която придоби влияние върху ежедневието на стотици милиони. След това националните власти наложиха допълнителни ограничения върху сектора на потребителското кредитиране, предложиха нови правила за ограничаване на господството на интернет гиганти и глобиха Alibaba и Tencent за придобивания отпреди години.

Въпреки неотдавнашния спад, китайските интернет магнати успяха да увеличат състоянието си, тъй като акциите на техните компании поскъпнаха по-рано тази година. 21-те технологични милиардери, които индексът Bloomberg проследява в страната, са спечелили 187 милиарда долара през 2020 г. Дори нетното богатство на Ma е нараснало с 4,3 милиарда долара.

"Обещанието на Китай да засили антитръстовите усилия и да предотврати безпорядъчното разрастване на капитала ще продължи да бъде фокус на правителството през следващата година", каза Панг. "По-силно регулираната технологична индустрия ще спомогне за стимулиране на вътрешното потребление и за растежа на икономиката, докато останалата част от света се бори да овладее пандемията", смята той. 

„Ние разглеждаме последния регулаторен ход като продължаващо усилие по пътя на регулаторната реформа в Китай, целящ постигане на по-голяма справедливост на пазара и насърчаване на здравословното развитие на цялата икономика, както и на областите, където потенциалната монополна сила на интернет компаниите оказва съществено влияние“, заяви Панг.