Ant на Джак Ма - от подготовката за мега IPO до кошмар за инвеститорите

Анализатори и инвеститори оценяват възможните сценарии пред компанията, след като изискванията на Пекин станаха ясни

17:49 | 27 декември 2020
Обновен: 18:02 | 27 декември 2020
Автор: Николета Рилска
Джак Ма, ръководител на Alibaba Group. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg
Джак Ма, ръководител на Alibaba Group. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Преди два месеца глобалните инвеститори се подготвяха за вероятно най-голямото първично публично предлагане в света. Сега възвръщаемостта от стотиците милиони долари, инвестирани в Ant Group, е застрашена, пише Bloomberg.

Китай нареди на Ant да преразгледа финтех бизнеса си и да се завърне към корените си като услуга за плащания.

Въпреки че изявлението на централната банка от неделя беше лишено от конкретика, то представлява заплаха за растежа и някои от най-привлекателните операции на онлайн финансовата империя на милиардера Джак Ма.

Регулаторите преустановиха директните си искания за разделяне на бизнесите на компанията, като вместо това заявиха, че е важно Ant “да разбере необходимостта от промени на бизнеса си” и наредиха на компанията да изготви план и времева рамка възможно най-скоро.

Базираната в Ханджоу фирма беше обвинена от централната банка, че използва доминацията си, за да изключва конкуренти, с което нарушава интересите на потребителите.

Ant посочи в отговор, че ще създаде специален екип, за да се справи с регулаторните изисквания. Той ще управлява бизнес операциите за нейните потребители, а дружеството отбеляза още, че това няма да увеличава цените за клиентите и финансовите му партньори.

Ant трябва също така да създаде отделен финансов холдинг, за да се съобрази с правилата и да гарантира, че разполага с достатъчен капитал, добавят регулаторите.

Различните звена

Различните звена на Ant Group. Графика: Bloomberg 

Ето и няколко сценария на инвеститорите и анализаторите за това как може да изглежда преструктурирането:

Оптимистичен сценарий

Според оптимистите с действията си регулаторите просто затвърждават правото си за контрол върху финансовия сектор на страната и изпращат предупреждение до интернет компаниите, без да имат намерения за драстични промени.

Минали репресии от този характер нанесоха краткосрочни удари на компаниите. Гигантът в социалните медии Tencent например се превърна в цел на кампания за борба със зависимостта към игрите сред децата през 2018 г. Въпреки че акциите на компанията бяха засегнати, малко по-късно цените им се възстановиха и достигнаха рекордни стойности.

Лош сценарий

По-лош изход би бил регулаторите да са решени да разделят Ant Group в отделни компании. Това би усложнило нейната акционерна структура и ударило най-успешния ѝ бизнес.

Оценена на около 315 милиарда долара, преди IPO-то да бъде замразено, Ant привлече инвестиции от някои от най-големите фондове в света. Сред тях са Warburg Pincus, Carlyle Group, Silver Lake Management, Temasek Holdings и GIC.

Глобалните инвеститори подкрепиха компанията, когато тя беше оценена на около 150 милиарда долара в рамките на последния кръг финансиране през 2018 г. Раздяла на звената ѝ ще значи, че възвръщаемостта на инвестициите им е несигурна, а IPO-то ще бъде отложено за неясен момент в бъдеще.

Кошмарен сценарий

Най-тежкият сценарий би бил Ant да се откаже от бизнеса си за управление на средства, кредити и застраховки, замразявайки операциите на отдела си, който обслужва половин милиард души.

Операциите на компанията, които включват платформата Yu’ebao, генерират около 15-процентен дял от приходите ѝ.

Кредитното звено на компанията, което включва Huabei и Jiebei, е най-големият двигател за приходите на групата, генерирайки 39-процентен дял от общите приходи за първите шест месеца на тази година. Звеното предоставя заеми на около 500 милиона души.

Подобен изход би станал факт заради идеята, че китайските лидери са разочаровани от силата на технологичните милиардери и искат да им дадат урок, удряйки бизнесите им, дори това да доведе до краткосрочна тежест за икономиката и пазарите.

Китайският частен сектор поддържа деликатни отношения с комунистическата партия в продължение на десетилетия и едва наскоро бе признат за основен в бъдещето на нацията. Много анализатори свързват неотдавнашните репресии срещу финтех компаниите с коментари на Ма, направени в рамките на конференция през октомври, когато той определи опитите за овладяване на процъфтяващия сектор като недалновидни и остарели.

Alibaba, Ant и Tencent достигнаха обща пазарна капитализация от близо два трилиона долара през ноември. Триото инвестира милиарди долари в стотици компании и си спечели водеща роля на интернет пазара и този на смартфони.

Tencent, Alibaba

Tencent, Alibaba и Ant са инвестирали в множество китайски стартъпи. Графика: Bloomberg