Как Alibaba стана трън в окото на Пекин

Кристофър Патън, бивш губернатор на Хонконг

18:02 | 15 януари 2021
Обновен: 07:14 | 17 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Alibaba са станали трън в окото на Пекин, на Уан Кишан – мозъкът в администрацията там, и защото са надскочили ръста си.

Инвестирали са толкова много пари, превърнаха се в конкуренти на държавните банки в Китай. 

И критикуваха регулаторите. И ако трябва да направя заемка от политическите науки,  това „Lèse-majesté“(Лез-мажестé) - „в ущърб на суверена“ в лицето на китайския режим, който не търпи ничия критика.

Подозирам, че Джак Ма има късмет, че не е в затвора като някои други, критикували китайското управление.

Това е много зло управление, брутално управление, което се възползва от  пандемията, за която, разбира се, то отчасти е отговорно.

Което се възползва от хаоса, уви, във Вашингтон, и самокритиката в редица либерални демокрации да подклаждат бунтове и да се държат грубиянски на международната сцена, и особено в Хонконг.

Не е достатъчно да водите дипломация с Китай през мегафон.

Трябва да правите  разлика между Китайската комунистическа партия /ККП/ и китайския народ.

Китайските лекари свириха тревога за коронавирусната епидемия в началото й и техният глас бе заглушен, имаха си работа с полицията.

Но що се отнася до комунистическата партия, новоизбраният президент Байдън е прав да отбелязва, както и други освен него, че се опитва да изгради партньорство с либерални демокрации, а не се опитва да запали нова Студена война, не се опитва да ограничава Китай, но да озаптява Китай, когато се държат зле.