ЕС се прицелва в Орбан с планове за нови правомощия

Блокът ще може да замразява плащания по плана за възстановяване към съответна страна, ако тя се отклонява от демократичните ценности

12:01 | 19 март 2021
Обновен: 12:16 | 19 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Вера Йоурова, вицепрезидент на Европейската комисия. Снимка: Bloomberg
Вера Йоурова, вицепрезидент на Европейската комисия. Снимка: Bloomberg

Европейският съюз може да започне да наказва нарушителите на върховенството на закона тази година с нов инструмент за санкции, който може да доведе до загуба на милиарди евро за някои държави.

Вера Йоурова, вицепрезидент на Европейската комисия, отговаряща за ценностите, помага за изготвянето на насоки за това как ЕС ще прилага нови правомощия за санкциониране на държави, които не спазват демократичните стандарти на блока. Единият вариант ще бъде да се замразят средствата от пакета за стимулиране за 1,8 трилиона евро (2,2 трилиона долара) на ЕС, преди те да бъдат изплатени.

 “Подкрепям система, а която можем да санкционираме с потенциални пари, а не парите, които вече са похарчени“, каза Йоурова в интервю за Bloomberg в четвъртък.

Този нов механизъм за върховенство на закона, който влезе в сила на 1 януари, представлява голяма промяна за ЕС, като за първи път дава на Комисията, изпълнителната власт на блока, правото да задържи плащанията на държави членки при отстъпление от демократичните ценности. Това е особено притеснително за унгарския министър-председател Виктор Орбан, който многократно пренебрегва исканията на ЕС да отмени консолидацията си на властта.

Тъй като масивният фонд за възстановяване от коронавируса в ЕС е част от бюджета, правителството на Орбан може да пропусне 7,2 милиарда евро в грантове от ЕС. Нещо повече - графикът, описан от Йоурова, показва, че новите правомощията ще влязат в сила преди унгарските избори в началото на следващата година. Партията на Орбан изостава в анкетите срещу обединена опозиция и финансовите санкции могат да навредят на шансовете му да промени ситуацията.

Унгарският премиер заяви пред държавното радио в петък, че планира да се срещне с полския си колега Матеуш Моравецки и италианеца Матео Салвини, за да обсъдят създаването на нова националистическа партия в блока.

До този момент Унгария и другият основен нарушител Полша, бяха в състояние да се предпазват взаимно от наказателни мерки, тъй като някои от санкциите на блока изискват съгласието на 26 от 27-те членове. Полша, където президентът Анджей Дуда спечели преизбирането миналата година, може да загуби 23,9 милиарда евро в грантове от новия план за възстановяване.

При първоначалните обсъждания на плана за възстановяване Полша и Унгария наложиха вето, но по-късно се съгласиха на компромис за отлагане на влизането в сила на новите правомощия за санкциониране.

След постигането на политическото споразумение през декември Унгария и Полша казаха на своите избиратели, че по същество би било невъзможно да се намали тяхното финансиране. Орбан стигна дотам, че претендира за „победа“, като заяви, че заплахата от вето от неговата страна и Полша принуждава ЕС да се откаже от обвързване на плана с „политически условия“.

Според новите правомощия Комисията ще разглежда дали държава членка е в състояние да защити парите, които ще получи от ЕС, каза Йоурова. По-конкретно, дали страната има „добре функционираща съдебна система, добре функционираща система за обществени поръчки и добре функционираща прокуратура“, каза тя.

Йоурова каза, че ситуацията в Унгария и Полша се е променила „за по-лошо“, въпреки че ЕС използва всички налични инструменти, от повтарящи се съдебни дела до започване на процедура срещу двете страни, която може да доведе до спиране на техните права на глас.

Въпреки че комисията се стреми да приложи инструмента за спиране на средствата по-бързо от очакваното, тя също иска да се увери, че той е правно издържан.