Ръководителят на Kraken: Биткойн може да достигне цена от 1 млн. долара и повече

Базираната в Сан Франциско Kraken обмисля да стане публична, вероятно през следващата година

17:36 | 4 март 2021
Обновен: 17:37 | 4 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Като лидер на крипто борсата Kraken Джеси Пауъл би трябвало да бъде бичи настроен спрямо биткойн. Неговите прогнози за криптовалутата обаче са по-смели от представите на мнозина, пише Bloomberg.

В интервю за Bloomberg Television Пауъл заяви, че биткойн може да достигне цена от един милион долара през следващото десетилетие, като добави, че криптовалутата може да замени мнозинството от фиатните пари.

“Можем само да спекулираме, но когато измервате стойността на биткойн в доларово изражение, трябва да мислите отвъд безкрая”, посочи Пауъл.

Главният изпълнителен директор заяви още, че базираната в Сан Франциско Kraken обмисля да стане публична, вероятно през следващата година.

Смелите прогнози не са новост в света на биткойн, където привържениците се опитват да печелят от по-мащабното приемане на разбирането, че криптовалутите са легитимен клас активи, а не спекулативна мода. Доларът остава световната резервна валута и е бенчмарк за глобалната търговия, въпреки че стойността му отслабва през последната година.

Пауъл посочи, че биткойн биковете очакват криптовалутата един ден да надмине общата пазарна капитализация на долара, еврото и други валути.

Доларът “е само на 50 години и вече показва значителни признаци на слабост и аз смятам, че хората ще започнат да измерват стойността на нещата спрямо биткойн”, посочи той.

Дигиталната валута поевтинява с 3% в ранната търговия в четвъртък на борсата в САЩ, като цената ѝ е на ниво от около 49 хиляди долара. Биткойн поскъпна с почти 600% от началото на 2020 г., подкрепен от по-широкото си приемане, докато поддръжниците му гледат на него едновременно като на средство за хеджиране срещу инфлацията и спекулативен актив.

Критиците посочват, че биткойн е огромен балон, подхранван от стимулите, който вероятно ще се спука, подобно на ситуацията през 2017 г.

Биткойн поскъпва

Биткойн поскъпва значително на фона на по-широкото му приемане. Графика: Bloomberg

Kraken спечели от по-високите цени на биткойн, тъй като борсата прибира такси от увеличените обеми на търговия. Bloomberg съобщи миналия месец, че Kraken води преговори за нов рунд финандиране, който може да удвои капитализацията ѝ до над 10 милиарда долара.

“Лично аз смятам, че 10 милиарда долара е ниска оценка”, коментира Пауъл. “Не бих бил заинтересован от продажбата на акции на тази цена”, добави той.

Главният изпълнителен директор призна възможността от големи движения при цената на биткойн, като посочи, че тя “може да се повиши или да се понижи с 50% в рамките на ден”. Този вид волатилност отдавна е един от негативите на биткойн.

“Ако не купувате биткойн заради спекулации, трябва да сте отдадени на притежанието на криптовалутата за пет години”, посочи Пауъл. “Трябва да сте силно решени да задържите актива”, добави той.