Цифровият долар на Фед няма да има нищо общо с биткойн

Федкойн по-трудно би могъл да стане обект на кражба в сравнение с пари от банкова сметка

09:12 | 27 февруари 2021
Обновен: 09:17 | 27 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън наскоро спомена идеята за създаване на така наречения цифров долар - нова форма на електронна валута, която би улеснила платежната система за американците и вероятно ще се конкурира с биткойн и други криптовалути, пише Ноа Смит за Bloomberg.

„Но има логика за управляван от правителството онлайн долар, който прилича на нещо като биткойн“, продължавa той.

Йелън не е първата, която предлага идеята за цифров долар или „федкойн“, както някои го наричат. Губернаторът на Фед Лаел Брейнърд обмисля концепцията още от миналата година. Дейвид Андолфато, старши вицепрезидент на Банката на Федералния резерв в Сейнт Луис, също разглежда възможността от няколко години. През 2015 г. той дори пише по темата в личния си блог, отбелязвайки няколко потенциални ползи.

„Федкойн ще позволи на хората да извършват трансакции без да отварят банкова сметка - като физически пари в брой, но използвайки приложение на телефона си вместо физическия си портфейл", пише Андолфато.

Той твърди също, че федкойн по-трудно би могъл да стане обект на кражба в сравнение с пари от банкова сметка, която например може да бъде хакната. Ако все пак това се случи, то по електронен път правителството ще може да издири извършителите.

Смит отбелязва, че това са всички предимства на електронна валута, управлявана от централната банка. Но според него е изключително важно да се отбележи, че нито една от тези функции не трябва да използва децентрализирания процес, който биткойн позволява.

Биткойнът е проектиран да работи без необходимост от доверен посредник, като например банка. Когато двама души извършват трансакция в долари, дадената банка проверява и регистрира трансакцията и се уверява, че парите се дебитират от една сметка и се кредитират в друга. При биткойните тази проверка се извършва от т.нар. „миньори“, които обработват трансакции в блокчейна. Миньорите се състезават за проверка на трансакциите и поддържането на цялата система честна, като биват възнаградени с биткойни за това.

Но това също изисква огромни ресурси. Процесът на добив - наречен система за „доказателство за работа“, включва решаване на много трудни математически задачи, които отнемат много изчислителна мощ, което от своя страна изисква огромно количество енергия - приблизително колкото електричеството, което Аржентина използва за една година, според скорошен анализ на Университета в Кеймбридж. Дали това потребление на енергия в крайна сметка ще задържи биткойн като парична система е въпрос, който засега остава без отговор.  

„Ясно е обаче, че няма нужда Фед да създава своя собствена система за проверка на работата за федкойн. Доказателството за работа е скъп начин за установяване на доверие в децентрализиран свят. Федералният резерв, който е централизиран и вече доверен орган, не трябва да харчи огромни количества електроенергия, за да възстановява доверието всеки път, когато някой поиска да похарчи цифров долар“, отбелязва Смит.

Вместо това той може просто да изчисти трансакцията, както прави всяка банка – евтино и лесно, пише още коментаторът на Bloomberg.

„Колкото по-дълго хората се доверяват на Фед за това, че няма да не им открадне парите (и защо би го направил, когато може да печата толкова, колкото му харесва?), толкова по-дълго системата за плащания на Фед може да бъде невероятно евтина, без да разчита на каквато и да е криптовалутна технология“, смята Смит.

За това според него федкойн не бива да изглежда като биткойн. Но това не означава, че централната банка не може да се включи в обработката на плащания. Федералният резерв би могъл да създаде приложение, чрез което хората да могат евтино да изпращат цифрови долари един на друг по равнопоставен начин, без банкова сметка. Тези долари биха могли да съществували в собствената централизирана база данни на Фед, до която хората да имат достъп чрез своите телефони - точно както в момента използват телефони за достъп до своите акаунти в Venmo.

Електронна система за разплащания, управлявана от Фед, ще се конкурира със съществуващите приложения за плащане като PayPal, Venmo, Stripe, Visa и MasterCard. Това би поставило тези компании в неблагоприятно положение, тъй като всички те изискват банките да работят, а Фед сам по себе си е банка. И тъй като Фед е част от правителството, дори не е необходимо да реализира печалба, така че платежната му услуга наистина може да бъде много евтина. Може да извършва услуги без да се налага да таксува потребителите.

„Докато цифровите долари, които хората държат във Фед, биха били алтернатива на съхраняването на тези долари в разплащателна сметка, Фед също ще се конкурира с частни банки и кредитни съюзи. Много чекови сметки вече са безплатни, но както отбелязва Андолфато, простото изтеглянето на приложение, направено от Фед, ще бъде по-лесно от кандидатстването за банкова сметка и вероятно няма да се притеснявате за някакви скрити или изненадващи такси“, пише още Смит.

Така Фед би могъл да създаде своя собствена система за равнопоставени плащания и система за съхранение в брой, като го направи много по-евтино от биткойните. Но по този начин ще се конкурира пряко с голяма част от съществуващата в света финансова и платежна инфраструктура.

„Но това всъщност би било национализиране на индустрията, което винаги е рисков ход“, отбелязва Ноа Смит.