Ралито на биткойн е изправено пред потенциален тест от спадаща ликвидност на пазара

„Ликвидността на пазара в момента е много по-ниска за биткойн, отколкото в златото или S&P 500“, заявиха от JPMorgan

10:16 | 22 февруари 2021
Обновен: 10:19 | 22 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ралито на биткойн, което доведе цифровия токен до нов връх през уикенда, може да се изправи пред тест от намаляващата ликвидност на пазара за най-голямата криптовалута.

Биткойнът се покачи до 58 350 долара в неделя, преди да се оттегли до около 55 991 долара към 09:00 часа българско време в понеделник. Токенът приблизително утрои стойността си през последните три месеца, но ликвидността му се е влошила, смята Николаос Панигиртцоглу, стратег в JPMorgan Chase & Co.

„Ликвидността на пазара в момента е много по-ниска за биткойн, отколкото в златото или S&P 500, което предполага, че дори малките потоци могат да имат голямо въздействие върху цената“, пише той в бележка от петък, цитиран от Bloomberg.

Биткойн продължава

Биткойн продължава да чупи рекорди въпреки скептицизма на някои. Графика: Bloomberg

Такъв фон отваря възможността за резки движения нагоре или надолу в стойността на криптовалутата. В последно време дори някои от най-големите поддръжници на токена изглеждат изненадани от изкачването му. В неотдавнашен туит Илон Мъск каза, че цената на биткойн „изглежда висока“, като по-рано го нарече „по-малко глупава“ версия на парите.

Обемите на търговия с биткойн са около 10 милиарда долара на ден за спот и фючърсния пазар взети заедно, в сравнение с еквивалентна цифра от 100 милиарда долара за злато, пише Панигиртцоглу. Това отразява „много по-ниската ликвидност в биткойн, отколкото в златото“, каза той.

Криптовалутите се радваха на силен старт на годината. Привържениците на биткойн твърдят, че корпоративните и институционалните инвеститори са нови източници на търсене и че токенът може да бъде използван като хедж срещу рискове като ускорена инфлация. Други виждат биткойн като отличен пример за спекулация, подхранвана от хедж фондовете и високото ниво на стимули.

Втората по

Втората по големина криптовалута в света етър надхвърля 2000 долара за първи път. Графика: Bloomberg

„Биткойнът изглежда непробиваем за страха, несигурността и съмненията около сектора“, написа в имейл Паоло Ардоино, главен технологичен директор в криптоборсата Bitfinex.

Най-големият токен след биткойн етър също преживя рали през уикенда, достигайки 2000 долара за първи път в събота. Така криптовалутата записва ръст с около 150% от началото на годината.