Най-голямата сила на биткойн е и основният риск пред криптовалутата

Ентусиазмът за купуване на токени увеличава цената им, но охлаждането му може да доведе до трусове на пазара

17:48 | 19 февруари 2021
Обновен: 17:50 | 19 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Ентусиазмът около поскъпването на биткойн през тази година привлече нови инвеститори и дори увеличи допълнително цената на криптовалутата. Този ентусиазъм обаче също така представлява най-големия риск пред нея, пише Yahoo Finance.

Част от инвеститорите в биткойн разглеждат актива като начин за съхранение на стойност. Въпреки че дългогодишните купувачи на биткойн смятат, че криптовалутата ще се превърне във валидна алтернативна валута, или че блокчейн технологията ще промени фундаментално света по много начини, част от най-новите поддръжници на токена го купуват поради една проста причина - цената му продължава да расте.

“Настроенията се пренасят в търсенето, а търсенето диктува промените на пазара. Настроенията около биткойн никога не са били толкова бурни”, посочва Мелтем Демирорс, главен стратег на CoinShares.

Очакванията са видни по цената на биткойн, която се повиши до над 52 хиляди долара през тази седмица, отчитайки пореден рекорд. Това доведе до едногодишна възвръщаемост на криптовалутата от над 400%, като само през 2021 г. тя поскъпва със 75%. Настроенията са видни и от броя на новите участници на пазара - рекордните 35,6 милиона биткойн адреси (получаващи или изпращащи криптоактива) са регистрирани през януари, сочат данни на The Block/Glassnode. Биткойн отчита приходящи потоци от 367 милиона долара в седмицата, приключваща на 15 февруари, според данните на CoinShares.

Колкото повече поскъпва биткойн обаче, толкова повече страхът от загубата на печалба се засилва. Рисковото поведение може да приключи, предизвиквайки трусове.

“Моите основни опасения са, че пазарът, когато прегрее, има тенденция да става бурен, като виждаме много ливъридж и цената на капитала става скъпа”, посочва Демирорс. “Когато ливъриджът напусне пазара, това води до низходяща тенденция, което засилва страховете”, обяснява той.

Биткойн инвеститорите, разбира се, са преживявали нещо подобно, като най-драматични бяха събитията в края на 2017 г., когато криптовалутата поевтиня до 4 хиляди долара през декември от достигнатия рекорден връх на цената ѝ за онова време от над 19 хиляди долара. Дори те да не вярват, че този срив може да се повтори, историята помни данните, което затвърждава репутацията на биткойн като волатилен актив.

Въпреки че не е отчетен спад в подобен размер, биткойн поевтиня от около 40 хиляди долара в началото на януари до под 30 хиляди долара в рамките на няколко седмици, преди цената му да се възстанови.

Тази волатилност също представлява риск според стратези на JPMorgan, които по-рано тази седмица заявиха, че ралито може да е неустойчиво, докато ценовите флуктоации не се успокоят.