Джефри Гундлах: Биткойн може да е по-добър залог от златото

Криптовалутата привлича все по-голям интерес от институционалните играчи за сметка на благородния метал

18:17 | 18 февруари 2021
Обновен: 18:17 | 18 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Ръководителят на DoubleLine Capital LP Джефри Гундлах. Снимка: Alex Flynn/Bloomberg
Ръководителят на DoubleLine Capital LP Джефри Гундлах. Снимка: Alex Flynn/Bloomberg

Ръководителят на DoubleLine Capital LP и дългогодишен оптимист по отношение на златото Джефри Гундлах промени мнението си за метала и смята, че биткойн може да се окаже по-добър залог, съобщава Bloomberg.

Гундлах публикува в Twitter осносно дългогодишните си бичи нагласи спрямо златото и мечите очаквания за долара, като отбеляза, че вече е неутрален към тях. За сметка на това той изтъкна възможностите на биткойн на фона на ралито при крптовалутите и вълната от средства, която централните банки и правителствата насочиха към финансовата система по време на пандемията.

Коментарът на Гундлах е пореден сигнал, че биткойн привлича вниманието на институционалните играчи и има възможност за отлив на средства от пазара на злато. В исторически план трейдърите се насочваха към благородния метал като начин да хеджират риска при очаквания за ускоряване на инфлацията. През последната година обаче борсово търгуваните фондове, свързани със златото, отчитат отлив на капитал.

Цените на

Цените на златото се понижават, след като инвеститорите се насочиха към биткойн. Графика: Bloomberg 

Биткойн междувременно привлича все повече подкрепа, включително от милиардера Илон Мъск и известни управители на хедж фондове като Алън Хауърд и Пол Тюдор Джоунс. Цената на криптовалутата отчете четирикратен ръст през 2020 г. и премина границата от 52 хиляди долара през тази седмица.