Риши Сунак представи кризисен бюджет за спасяване на британската икономика

Схемата за подпомагане на работните места бе удължена до септември

15:20 | 3 март 2021
Обновен: 17:24 | 3 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Риши Сунак. Снимка: Bloomberg
Риши Сунак. Снимка: Bloomberg

Риши Сунак предупреди, че британската икономика е била силно засегната от пандемията от коронавируса, когато обяви бюджетни мерки за спасяване на работни места, помощ на бизнеса и започване на болезнения процес за намаляване на огромния дефицит на Великобритания.

След като страната потъна в трета национална блокада финансовият министър даде ясно да се разбере, че защитата на работните места е негов приоритет за следващите месеци, информира Bloomberg.

Той потвърди, че разширява изплащането на заплатите на хора, които са или пуснати в неплатен отпуск поради пандемичните ограничения. Това може да струва на държавната хазна още 9 милиарда пауна (12,6 милиарда долара). Ще има и допълнителна подкрепа за самонаетите лица и грантове, които да помогнат на компаниите да започнат отново.

На заседание на кабинета в сряда Сунак заяви, че пандемията е ударила икономиката „силно“ и че страната „взема заеми в извънредни мащаби - еквивалентни само на военновременните нива“, предаде говорителят на правителството Джейми Дейвис. „Сунак заяви, че няма да е правилно или отговорно“ да се игнорира проблемът, каза Дейвис.

Разширената помощ за работници и предприятия ще предотврати нарастването на безработицата. Но това ще добави и към 300 милиарда паунда, които Великобритания е похарчила в борбата с пандемията на фона на най-тежката криза от три века.

„Щом сме на път за възстановяване, ще трябва да започнем да оправяме публичните финанси - и искам да бъда честен днес за нашите планове да направим това“, каза Сунак. През последната седмица той намекна, че ще са необходими или повишаване на данъците, или намаляване на разходите - или и двете.

Така днес Сунак обяви, че ще увеличи корпоративния данък до 25% спрямо 19% в момента от 2023 г., като през това време икономиката трябва да е преминала през пандемичната криза.

„Дори след тази промяна Великобритания пак ще продължи да има най-ниския корпоративен данък в Г7, по-нисък от този в САЩ, Канада, Италия, Япония, Германия и Франция“, изтъкна той.

Въпреки че националният дълг е нараснал с рекордните 2 трилиона лири, исторически ниските лихвени проценти означават, че разходите за обслужването му са ниски.

Другите бюджетни мерки включват основен ремонт на правилата за листване на борсите, 22 милиарда лири капитал и гаранции за заеми за капитализиране на нова национална инфраструктурна банка, 5 милиарда паунда грантове  за бизнеса, засегнат от пандемия и др.