Китай бие тревога за балон на световните пазари

Ралитата на пазарите в САЩ и Европа не отразяват основните икономически предизвикателства, пред които са изправени двата региона

17:26 | 2 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Един от най-влиятелните финансови служители в Китай бие тревога заради балон на световните пазари. Го Шукин, председателят на Китайска комисия за банково и застрахователно регулиране, заяви пред репортери във Пекин във вторник, че доверието в китайските пазари може да бъде засегнато от волатилността в световен мащаб.

„Наистина се страхуваме, че балонът на чуждестранни финансови активи някой ден ще се спука“, каза Го, цитиран от CNN Business.

Предупреждението на Го следва опасенията, изразени и от други, че нагласите на финансовите пазари наподобяват тези преди дотком балона от преди 21 години.

Го заяви, че ралитата на американските и европейските пазари не отразяват основните икономически предизвикателства, пред които са изправени двата региона, докато се опитват да се възстановят от рецесията в следствие на пандемията.

"Спукването на балон в чужбина може да предизвика значителен приток на чуждестранен капитал в Китай", пишат анализатори от Mizuho Bank в изследователска бележка, добавяйки, че регулаторът ще проучи "ефективни мерки" за насърчаване на свободния поток на капитали, като същевременно избягва шокове за финансовите пазари. Огромен прилив на средства в Китай може да дестабилизира втората по големина икономика в света чрез бързо надуване на валутата, активите и цените.

Го също така заяви, че се притеснява от това дали секторът на недвижимите имоти в Китай също е изложен на волатилност - въпрос, който според анализаторите предполага, че страната може да е готова да затегне кесията. На икономическа конференция в края на миналата година президентът Си Дзинпин заяви, че страната трябва да стабилизира пазара на имоти през 2021 г., а Пекин вече е предприел някои мерки за това. През декември регулаторните органи издадоха правила, целящи да ограничат кредитирането на сектора на собствеността.

Междувременно местните правителства в Китай засилиха мерките от началото на тази година за охлаждане на пазара, включително чрез ограничаване на покупките.

Коментарите на Го също отразяват загрижеността на Пекин относно риска, който нарастващият дълг представлява за икономиката. Според данните на централната банка ипотечните заеми представляват близо 30% от общия размер на заемите, издадени в юани до края на 2020 г.

Някои в Китай вече предполагат, че е време страната да ограничи фискалната и паричната подкрепа - включително бившия финансов министър Лу Дзинвей, който през декември заяви, че "постепенното излизане" от свободната политика ще помогне за стабилизиране и в крайна сметка за намаляване на съотношението на дълга на Китай .

Китай похарчи стотици милиарди долари миналата година в опит да укрепи икономиката на страната след удара на пандемията. Усилията му да стимулира активността - включително чрез големи инфраструктурни проекти и чрез предлагане на парични суми на гражданите - изглежда дават резултат, тъй като икономиката нараства с 2,3% през миналата година.

Сега страната се стреми да поддържа този импулс, докато измерва колко парична подкрепа всъщност ще е необходима.