Си мобилизира Китай за технологична революция

Целта е да се намали зависимостта от Запада и дори да се постигне самодостатъчност

09:45 | 2 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За американските политици потенциалът на Китай да доминира в технологичния сектор на глобалната икономка представлява една от най-големите геополитически заплахи през следващите няколко десетилетия. Президентът Си Дзинпин се тревожи по подобен начин, че САЩ ще блокират възхода на Китай и тази седмица ще разкрие планове за самодостатъчност на Поднебесната империя.

На годишна сесия на китайския законодателен орган висшите ръководители на комунистическата партия ще одобрят петгодишен политически план за намаляване на зависимостта от Запада за ключови компоненти като компютърни чипове, като същевременно правят големи залози на нововъзникващите технологии от превозни средства, задвижвани с водород, до биотехнологии. Това може да помогне на Китай да надмине САЩ като най-голямата икономика в света през това десетилетие, пише Bloomberg.

„Най-важното е големината на амбицията - това е по-голямо от всичко, което някога са правили Япония, Южна Корея или САЩ. Амбицията е да се прокара икономиката през портата на технологичната революция“, казва Бари Нотън, професор в Калифорнийския университет в Сан Диего.

Състезанието за разработване на най-модерната технология предизвиква напрежение между САЩ и Китай след десетилетия на интеграция, които повишиха жизнения стандарт по света. Сега и двете страни се стремят към самодостатъчност в стратегически области.

За Си е заложено нещо повече от просто подобряване на живота на 1,4 милиарда души в Китай. Той също така иска да покаже, че партията може да играе успешна роля в управлението на икономиката, особено след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп се опита да подкопае легитимността й и предприе атаки срещу национални гиганти като Huawei Technologies Co. и Semiconductor Manufacturing International Corp., най-големия производител на микрочипове в Китай.

Икономистите прогнозират, че китайската икономика ще се разшири с 8,3% тази година, в сравнение с 4,1% в САЩ. „Пандемията отново доказва превъзходството на социалистическата система с китайски характеристики“, каза Си през миналата година. В понеделник той нарече „славните традиции“ на партията „ценно духовно съкровище“.

Сега обаче САЩ търсят съюзници, които да помогнат за осуетяване на стремежите на Си, както чрез отказване на достъп на Пекин до ключови технологии, така и чрез съкращаване на собствените вериги за доставки на стратегически стоки. Миналата седмица американският президент Джо Байдън обяви широкообхватен преглед на веригата за доставки на полупроводници, фармацевтични продукти, редки земни метали и батерии с голям капацитет, част от по-широк план, който включва 2 трилиона долара за инфраструктурни разходи.

"Ако не се раздвижим, те ще изядат обяда ни", каза Байдън пред репортери през февруари, след като проведе първия си разговор със Си. Еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис отделно подчерта притесненията, че Пекин дава несправедливи предимства на китайските компании, като заяви пред Bloomberg Television миналия месец, че блокът ще си сътрудничи със САЩ по предизвикателства, произтичащи „от социално-икономическия модел на Китай“.

Глобалните инвеститори внимателно наблюдават сесията на Националния народен конгрес, която започва в петък и продължава около седмица. Комунистическата партия показа, че може бързо да насочи милиарди долари за контрол на веригите за доставки на нововъзникващите сектори като слънчева енергия и електрически превозни средства.

Фокусът върху технологиите е по-спешен поради намаляващата ефективност на китайския икономически модел, който разчита на насочването на кредити в инвестиции в имоти и инфраструктура, за да стимулира растежа. И все пак, тъй като урбанизацията се забавя и местните власти се затрудняват да намерят жизнеспособни инфраструктурни проекти, Пекин трябва да използва лоста на технологиите за повишаване на производителността, за да се постигне целта си за удвояване на размера на нейната икономика спрямо нивата от 2020 г. до 2035 г.

Един ключов фактор са разходите за научноизследователска и развойна дейност. Очаква се властите да разкрият цел, която ще съответства или надвишава годишните разходи на САЩ от около 3% от брутния вътрешен продукт. Повече ще бъдат отделени за финансирани от държавата научни изследвания, като китайското министерство на науката и технологиите обяви приоритетни области като водородна енергия, електрически превозни средства и суперкомпютри.

„Ако това в крайна сметка се отплати и Си Дзинпин е в състояние да създаде по-централизиран модел на растеж, тогава Китай ще преодолее дългия списък от предизвикателства, пред които е изправена страната“, каза Джуд Бланше, изследовател в Центъра за стратегически и международни проучвания във Вашингтон.

Пример за това, което Пекин има предвид, са биотехнологиите, които едва съществуват в Китай преди десетилетие и бяха определени като „стратегическа индустрия“ в последния петгодишен план. От 2016 до 2020 г. пазарната капитализация на публично регистрирани китайски компании, разработващи иновативни лекарства, се е увеличила от 1 до 217 млрд. долара. През 2019 г. първото разработено в Китай лечение на рак беше одобрено в САЩ

Основната област, в която Китай има затруднения, е производството на чипове, като водещите му компании все още са на поне пет години зад световните си конкуренти. Китайският петгодишен план ще включва мерки за засилване на финансирането на полупроводници, третиране на сектора със същия вид приоритет, който някога е давал за изграждане на атомната си способност, съобщи Bloomberg News през септември.

Пекин сигнализира, че ще продължи да разчита предимно на частни компании за постигане на технологичните си цели чрез данъчни облекчения, директни инвестиции в стартиращи компании и дялове на малцинствата в обещаващи, но финансово затруднени компании. Пекин ще приветства и повече инвестиции от чуждестранни компании като Tesla Inc., стига те да помогнат за постигането на целта за надграждане на китайските технологии.

„Докато Западът вижда амбициите на Си като заплаха, усилията на Пекин за постигане на самодостатъчност е главно защитен ход на Китайската комунистическа партия“, смята Мег Ритмиър, доцент в Harvard Business School.