Си Дзинпин: Изкоренихме крайната бедност в Китай

Председателят на Китайската народна република определи постижението като "чудо"

17:16 | 25 февруари 2021
Обновен: 18:42 | 25 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайският президент Си Дзинпин заяви, че страната му е постигнала "чудото" по изкореняване на крайната бедност, съобщава BBC.

За период от осем години близо 100 милиона китайски граждани са изведени от крайна бедност, гласи информация на китайското правителство.

По време на церемония в Пекин председателят на Китайската народна република и генерален секретар на Китайската комунистическа партия заяви, че това е "пълна победа", която ще "остане в историята" на Поднебесната империя.

Но някои експерти поставят под въпрос начина, по който "чудото" е било измерено. В Китай прагът на крайна бедност се равнява на годишни доходи под 620 долара (440 британски лири).

В днешната си реч Си Дзинпин поясни обаче, че "трудната задача по изкореняване на крайната бедност е постигната".

"На база сегашните критерии всички 98.99 млн. души, попадащи в категория бедно провинциално население, са изведени от бедност, а 832 засегнати от бедността административни единици, както и 128 000 села са премахнати от списъка на бедността".

Изкореняването на бедността в селските райони е ключова инициатива на китайския държавен глава, откакто той пое поста през 2012 г. Китай обяви в края на миналата година, че е премахнал последните останали административни единици от списъка на бедните региони, което според китайските държавни служители означава, че е постигната целта за премахване на крайната бедност до края на 2020 г.

На церемонията в четвъртък Си Дзинпин отличи ключови длъжностни лица за техните усилия в борбата с бедността.

Но някои експерти са на мнение, че Китай е поставил твърде ниска летва в дефиницията си за бедност и че са необходими постоянни инвестиции в най-бедните райони на втората най-голяма икономика. Прагът, дефиниран от Китай за определяне на крайна бедност, възлиза на 1,69 долара на ден при текущите обменни курсове в сравнение с глобалния праг на Световната банка от 1,90 долара. 

В Китай продължават да съществуват и големи неравенства по отношение на доходите.