Байдън поставя технологиите в основата на американско-китайската политика

Стретегията на Вашингтон поставя по-голям акцент върху няколко ключови партньори като Южна Корея, Япония и Тайван

18:35 | 1 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Администрацията на Байдън се стреми да постави полупроводниците, изкуствения интелект и следващото поколение мрежи (NGN) в основата на стратегията на САЩ свързана с Азия, за да се противопостави на Китай и други т.нар. „техно-автокрации“, пише Bloomberg.

Новата рамка за съперничеството на САЩ с Китай е подтикната и от внезапния глобален недостиг на микрочипове, необходими за производството на продукти като автомобили, мобилни телефони и хладилници.

Настоящи и бивши държавни служители, заедно с външни експерти, казват, че плановете на администрацията в сферата на технологиите са само малка част от нейните по-широки планове за пак враждебен подход към Китай след по-хаотичния подход при президента Доналд Тръмп.

„Има ново откритие за значението, което полупроводниците играят в тази геополитическа борба, тъй като чиповете са в основата на всяка технология в съвременната епоха“, каза Линдзи Горман, сътрудник в Германски фонд „Маршал“ на САЩ.

 „Това е опит да се укрепи ангажираността към технологичното сравнително предимство на САЩ и техните демократични партньори“, подчертава още Горман.

Това е подход, основан отчасти на отказа от достъп на Китай до определени технологии за възможно най-дълго време, като се стреми да окаже въздействие на китайските технологични играчи като Huawei Technologies Co.

Няколко души, запознати с плановете на администрацията, казват, че те предвиждат широк подход, който поставя по-голям акцент върху няколко ключови партньори като Южна Корея, Япония и Тайван, като същевременно предлагат стимули, за да върнат производството на чипове обратно в САЩ.

Чиповете фигурират в планове за укрепване на Quad – неформален алианс между САЩ, Япония, Австралия и Индия – който Вашингтон насърчава да работи като потенциална опора срещу нарастващата политическа, търговска и военна активност на Китай в Индо-тихия океан.

Глобалният недостиг на чипове, отчасти поради натрупването на запаси от Китай и нарастването на търсенето по време на пандемията, принуди някои американски производители на автомобили да затварят заводите си и разкри слабости в американските вериги за доставки, поради голямата им зависимост от няколко производители в Азия.

В сряда президентът Джо Байдън нареди преглед на глобалната верига на доставки за микрочипове, както и на батерии с голям капацитет, фармацевтични продукти и ключови минерални ресурси. Повечето американски чипове идват от Тайван, за който Китай все още претендира, че е негова територия, а САЩ получават почти всичките си минерални ресурси от Китай. Китай бързо отхвърли обещанието да намери алтернативни източници на доставки като нереалистично.  

„Трябва да се изправим заедно с това предизвикателство – злоупотребата на Китай и хищническите практики на страната“, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс на брифинг на 22 февруари.

Подходът вече получава положителен отговор от Конгреса, който предлага редица законопроекти, насочени към укрепване на американските технологии, като Закона за чиповете, който предлага стимули за връщане на производството на чипове в страната.

Поддръжниците на Байдън казват, че стратегията му ще включва по-тясно сътрудничество с други страни и ще се стреми да укрепи съществуващите партньорства, които към момента рядко се използват.