UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Смартфоните победиха автомобилите в борбата за чиповете

Калоян Желев, автомобилен експерт, UpDate, 28.02.2021

20:03 | 28 февруари 2021
Обновен: 20:12 | 28 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Производителите на чипове не могат да увеличават безкрайно капацитета си, за да задоволят шоковия ръст на потреблението и за това трябваше да приоритизират. По този начин станахме свидетели на това как смартфоните победиха автомобилите в борбата за чиповете. Това заяви автомобилният експерт Калоян Желев в предаването „UpDate“ с водещ Бойчо Попов.

„В един все по-дигитализиращ се свят чиповете са малък, но все по-значим компонент. Животът ни в последните години се дигитализира с много бързо темпо, а през последната година се стигна и до т.нар. паническа дигитализация, заради пандемията – една част от физическия свят трябваше да бъде заменена от виртуален. Това доведе до изключително висок ръст в потреблението на чипове, една голяма част от които се интегрират в автомобилните системи“, коментира Желев.

По думите му към конкуренцията от мобилните устройства и компютри се добавя все повече и бялата техника, която става все „по-умна“ и също използва чипове.

Гостът коментира и темата от последните дни, че Apple се готви за навлизане в сектора за производство на електромобили.

„Интересът на голям играч като Apple в бъдещето на автомобилната автономия изглежда на пръв поглед логичен. Но компанията се интересува само от автономни автомобили, които няма да бъдат продавани, а просто ще осигуряват мобилността като услуга. Това няма да са автомобили, които индивидуалния потребител ще може да си купи“, казва Желев.

Той допълва, че Apple се нуждае от автомобилен партньор, който да произвежда платформите, върху които технологичния гигант да слага проектиран от нея софтуер и хардуер, за да може да предлага крайната услуга.

„Разликата между производството на мобилни телефони и автомобили е, че срещу себе си обикновено имате производители, които са инвестирали труден за осмисляне колосален ресурс от време и средства в изграждането на идентичността на марките си. Превръщането на един такъв производител с традиции и със съответното пазарно присъствие и репутация в анонимен доставчик на платформи за крайния продукт, който ще носи емблемата на друга марка, е много деликатен и труден за постигане баланс на интереси.“

Желев е категоричен, че Apple скоро няма да имат успех с намирането на автомобилен партньор по формулата, която те сами са заложили с първоначалния си план на проекта.

„Бъдещето на автономната мобилност засяга пряко автомобилните производители. Кой би пуснал вълка в кошарата, създавайки нов конкурент при това с доста сериозни възможности?“, риторично попита той.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предването „UpDate“ може да видите тук.