20 млрд. долара наследство оставя акционерът в Lufthansa Хайнц Херман Тийле

Дъщеря му би била сред 25-те най-богати жени в света, ако наследи целия дял на баща си в Knorr-Bremse

13:10 | 26 февруари 2021
Обновен: 14:35 | 26 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Хайнц Херман Тийле изгражда империя, обхващаща недвижими имоти, промишленост и селско стопанство, след като започва кариерата си през 1969 г. в Knorr-Bremse AG - производителя на спирачни системи, който Тийле превръща в световен лидер.

Внезапната смърт на милиардера на 79-годишна възраст на 24 февруари, поставя акцента върху това кой ще наследи богатството му, пише Bloomberg.

То включва контролен дял в Knorr-Bremse на стойност над 10 млрд. долара, около половината от компанията производител на железопътно оборудване Vossloh AG и голяма инвестиция в една от най-големите авиокомпании в Европа - Deutsche Lufthansa AG. Наследството включва и ферма в Латинска Америка, както и фирма за недвижими имоти.

Заедно двете му деца и съпругата му наследяват състояние, което е оценено на около 20 млрд. долара, показва индекса на милиардерите на Bloomberg. Преди да почине Тийле бе четвъртият най-богат човек в Германия и 97-ият най-богат в света.

Тийле е починал, заобиколен от семейството си, обявиха от Knorr-Bremse във вторник, без да посочват причината за смъртта, нито кой ще бъде неговият наследник на поста заместник-председател на базирания в Мюнхен бизнес.

Планът на Тийле беше да предаде собствеността върху Knorr-Bremse - най-големия му актив - на дъщеря си Джулия Тийле, посочват хора, запознати със случая. Тя се присъедини към борда на компанията през 2016 г. – година след като брат й Хенрик я напусна. 49-годишната Джулия би била сред 25-те най-богати жени в света, ако наследи целия дял на баща си в Knorr-Bremse, показва индексът на богатството на Bloomberg.

Засега не е ясно как точно ще бъде поделено състоянието на Тийле. Германските закони дават право на близки роднини като деца и съпрузи да получат част от наследство, но те имат право и да се откажат от него. Данъчните ставки достигат до 50% върху наследените активи, въпреки че Германия допуска пълно освобождаване от тях при определени условия.

Джулия беше правен съветник на Knorr-Bremse, преди да насочи усилията си към корпоративната социална отговорност. Тя основава организацията с нестопанска цел след земетресението и цунамито в Индийския океан през 2004 г.

След напускането на Knorr-Bremse, 53-годишният й брат Хенрик създаде инвестиционна компания, фокусирана върху стартъпи. В момента е управляващ директор на бизнес, базиран в Мюнхен, който предлага зарядни станции за електрически превозни средства в градските райони според неговия профил в LinkedIn.

Покойният Тийле е намалил участието си в компанията и все повече се е фокусирал върху личните си интереси.

Миналата година той продаде акции на стойност над 1 млрд. долара, за да подкрепи другите си проекти, включително фермата в Уругвай.

Той също така създаде компанията за недвижими имоти OPES Immobilien, която планира да изгради сграда в Мюнхен за повече от 1000 жители.

През 2020 г. Тийле зае централно място като активист инвеститор по време на труден период за Deutsche Lufthansa. Той изгради значителен дял в авиокомпанията и изрази недоволство от спасителния план на германското правителство, въпреки че в крайна сметка го подкрепи. Последната му публична изява беше през ноември 2020 г., когато той призова правителството да посредничи в преговорите за намаляване на заплатите заедно със синдикатите на авиокомпанията. Правителството не се присъедини към дискусиите с представителите на служителите.

„Той оставя след себе си уникален и необикновен принос“, заявиха от Knorr-Bremse във вторник.