Германският индустриалец Хайнц Херман Тийле почина на 79-годишна възраст

Тийле притежаваше 59-процентен дял в Knorr-Bremse и 12,4-процетен дял в Lufthansa

10:02 | 24 февруари 2021
Обновен: 11:46 | 24 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Хайнц Херман Тийле, германски инвеститор, индустриалец и един от най-богатите хора в Гермнания почина на 79-годишна възраст, съобщава Bloomberg.

Тийле е починал неочаквано в Мюнхен, гласи изявление, публикувано във вторник от Knorr-Bremse, производителят на спирачни системи, на който той беше заместник-председател и мажоритарен акционер. Компанията не е посочила причина за смъртта, нито името на неговия наследник.

Роден в Майнц, Тийле създаде производствена империя, която включваше 59-процентен дял в Knorr-Bremse и половината от производителя на железопътно оборудване Vossloh. Състоянието му от 20,2 милиарда долара го направи четвъртият най-богат човек в Германия и 97-ият най-богат в света, показват данни на Bloomberg Billionaires Index.

Магнатът наскоро заемаше централно място като активист инвеститор в драма, обхванала Lufthansa. През юни той придоби значителен дял в авиокомпанията и изрази недоволство от правителствения спасителен план.

Не беше ясно веднага какво ще се случи с Lufthansa след скръбните вести. Семейството му не е коментирало публично какво планира да направи с 12,4-процетния му дял в авиопревозвача.

Говорител на Lufthansa не е отговорил на искане за коментар.

Инвестицията на Тийле в авиокомпанията доведе до изблик на активизъм в навечерието на общото събрание на акционерите през юни 2020 г. В крайна сметка той подкрепи спасителната програма, която впоследствие превърна германското правителство в най-големия акционер на Lufthansa. 

Последната му публична изява беше през ноември 2020 г., когато той призова правителството да посредничи в преговорите за намаляване на заплатите заедно със синдикатите на авиокомпанията. Правителството не се присъедини към дискусиите с представителите на служителите.

Knorr-Bremse

Тийле започва работа в Knorr-Bremse през 1969 г. като юридически специалист в отдела за патенти и постепенно се издига в йерархията преди да закупи компанията през 1985 г. По това време той дори не изплатил ипотеката на къщата си.

Той и семейството му генерират около 3 милиарда евро (3,6 милиарда долара) от първичното публично предлагане на Knorr-Bremse през 2018 г. Тийле заяви по това време, че планира да завещае компанията на дъщеря си. Съвсем наскоро изглеждаше, че създава резервен фонд за частни инвестиции и миналата година продаде около 2 милиарда долара от акциите на производителя на спирачки.

Той контролираше своите притежания в двете фирми чрез семейния си офис Stella, като назначи бившия ръководител на пенсионните инвестиции на Linde Group Кристоф Шлегел в началото на миналата година като главен инвестиционен директор.