Продажбите на Nissan показват първия знак за възстановяване на автомобилния сектор

Nissan публикува изненадваща оперативна печалба за последното тримесечие

20:45 | 9 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Nissan Motor Co. намали перспективите си за загуби за финансовата година и публикува изненадваща оперативна печалба за последното тримесечие – знак, че затрудненият автомобилен производител започва да се възстановява от най-лошото въздействие на пандемията върху и без това намалелите продажби, пише Bloomberg.

Вторият по големина японски производител на автомобили прогнозира нетна загуба от 530 милиарда йени (5,1 милиарда долара) за годината до март, по-малка от очакваните преди 615 милиарда йени. Nissan отчете оперативна печалба от 27,1 милиарда йени за трите месеца до декември. Анализаторите прогнозираха средно загуба от 46,8 милиарда йени.

През последното тримесечие се наблюдава възстановяване на глобалния автомобилен пазар като цяло, като продажбите на дребно достигат нивата от предходната година в САЩ и ги надвишават в Китай, заяви главният оперативен директор на Nissan Ашвани Гупта на брифинг във вторник. „Набираме скорост“, каза той.

Продажбите на нови модели като Rogue SUV, който дебютира в САЩ през октомври, са по-високи, което влияе положително на спада в общите глобални продажби на Nissan, които са по-малко от 10% на годишна база през ноември и декември, в сравнение с повече от 30% спад през първата половина на 2020 г.

Продажбите за тримесечието до декември са намалели с 11% до 2,2 трилиона йени, се казва в изявлението за приходите на Nissan във вторник. За цялата година Nissan прогнозира продажби от 7,7 трилиона йени, малко под очакванията на анализаторите от 7,8 трилиона йени.

Очаква се глобалните продажби на автомобили да се възстановят постоянно тази година до 84,4 милиона бройки от 76,8 милиона автомобила през 2020 г., показват данните на IHS Markit. Предизвикателствата обаче продължават. Сериозно влияние оказва недостигът на полупроводници, което кара автомобилните производители по целия свят да намалят производството си.

От Nissan са си поставили глобална цел за продажбата на около 4 млн. броя автомобили за цялата 2021 г., което е малко по-малко от предишните очаквания за 4,2 милиона автомобила. Причината е, че компанията прогнозира, че пандемията ще продължи да оказва влияние, а също и заради проблеми свързани с неспособността да произвежда достатъчно бройки, поради недостиг на чипове.