Nissan може да се похвали с предимство във веригите за доставка на батерии след Brexit

Производителят на батерии, които задвижват електрическите автомобили Leaf, ще се концентрира върху производство на батерия с по-голям обсег

14:57 | 22 януари 2021
Обновен: 14:57 | 22 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Nissan Motor Co. излезе от Brexit с предимство пред конкурентите си, които нямат верига за доставки на батерии във Великобритания. Това е голямо облекчение за най-големия автомобилен завод в страната.

Производителят на батерии, които задвижват електрическите автомобили Leaf, построени в фабриката на Nissan в Съндърланд, Англия, ще се концентрира върху производство на батерия с по-голям обсег през следващите месеци, заяви главният оперативен директор Ашвани Гупта, цитиран от Bloomberg. Това е най-новата разработка за съоръжението на Nissan, в което работят около 6000 души.

„Brexit при договорените условия осигури устойчивост и подобри конкурентоспособността на завода в Съндърланд“, каза Гупта пред репортери.

Коментарите бяха в пълен контраст с мнението на собственика на Vauxhall Stellantis NV, изразено по-рано тази седмица. Изпълнителният директор Карлос Таварес заяви, че макар разумът да надделя по отношение на Brexit, ходът на премиера Борис Джонсън да забрани бензиновите и дизеловите автомобили от 2030 г. може да бъде проблематичен.

Компанията, току-що създадена от сливането на PSA Group и Fiat Chrysler, взе лесното решение да спре да инвестира в автомобили с двигатели с вътрешно горене за Великобритания. По-сложният избор е дали сега да харчат за производство на електрически автомобили в страната.

"Вие планирате инвестициите си на пазара, където продавате най-голям обем", каза Таварес пред репортери във вторник. Като се има предвид това, той риторично попита: „Какво остава за Великобритания?“

Таварес предложи Stellantis да реши през следващите седмици дали да инвестира в два завода за производство на компактни автомобили и търговски микробуси, в зависимост от  това колко държавна подкрепа се предлага.

„Ако погледнете от чисто логистична гледна точка или от гледна точка на документи, може би е по-добре да построите завод в континентална Европа“, каза той  и допълни, че решението зависи „от готовността на правителството на Обединеното кралство да защити някакъв вид автомобилна индустрия в собствената си страна."

Nissan произвежда компактните спортни превозни средства Juke и Qashqai във Великобритания, в допълнение към Leaf. Наскоро компанията реши да не прави друг електрически модел в Съндърланд и преди две години отмени плановете си да сглобява своя X-Trail SUV там.

Гупта каза, че е твърде рано Nissan да реши дали ще произвежда повече модели в завода. Компанията ще продължи да оценява дали продуктовата й гама и бизнес плановете са съобразени с търсенето и ще инвестира в Обединеното кралство, докато условията на бизнеса са устойчиви.