Nissan размисли за производството на електрически автомобили във Великобритания заради Brexit

Компанията ще сглобява новия си модел в Япония

17:17 | 17 декември 2020
Обновен: 17:17 | 17 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Nissan Motor избра да доставя предстоящите си електрически превозни средство до Европа от Япония, вместо да ги произвежда във Великобритания, където една от най-големите му фабрики е изправена пред екзистенциален риск от ”твърд“ Brexit.

Спортното превозно средство Ariya със захранване от батерии ще бъде произведено в завода на Nissan в японската префектура Точиги и ще бъде доставено от там до Европа и САЩ, съобщиха от компанията в четвъртък. Въпреки че производителят обмисляше разработването на модела в Съндърланд в Северна Англия, Nissan многократно е предупреждавал, че неговият завод там няма да бъде жизнеспособен, ако Великобритания не успее да постигне търговска сделка с Европейския съюз, припомня Bloomberg.

Решението подчертава риска, който Brexit без сделка представлява за и без това затруднената британска автомобилна индустрия. Регистрациите на нови автомобили в страната спадат с 27% през миналия месец и намаляват с почти една трета през тази година. Освен ако преговарящите не успеят да постигнат споразумение за нови условия на търговия преди края на преходния период на 31 декември, превозните средства и компонентите за тях ще бъдат обект на мита, които според Nissan, BMW AG и производителя на Peugeot PSA Group биха били катастрофални за техните заводи.

Броят на

Броят на колите, които се произвеждат годишно във Великобританиял. Графика: Bloomberg

Заводът на Nissan в Съндърланд на моменти е произвеждал повече от половин милион превозни средства годишно, въпреки че продукцията спада под 350 000 броя през миналата година и е много по-слаба през 2020 г. Около 80% от кросоувърите Qashqai и Juke и произведените там хечбеци Leaf се изнасят. Компанията е заделила 400 милиона паунда (543 милиона долара) за производството на новия джип Qashqai в Съндърланд и вече е инвестирала по-голямата част от тях, заявиха от Nissan миналия месец.

С наближаването на крайния срок за сделката след Brexit главният оперативен директор Ашвани Гупта заяви, че евентуалните мита могат да направят британския бизнес на компанията и завода в Съндърланд неустойчиви.

„Вземаме предвид много фактори, когато решаваме къде е най-разумно да се произвежда превозно средство“, заяви говорителката на Nissan Азиса Момос в четвъртък.