Компаниите продават акции с рекорден темп в началото на годината

Има огромен апетит за акции - както в САЩ, така и в международен план, посочва анализатор

21:32 | 22 януари 2021
Обновен: 21:46 | 22 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Публичните компании се възползват от горещия фондов пазар, емитирайки акции с рекорден темп през януари, пише The Wall Street Journal.

Листнатите на борсата в САЩ компании са изпълнили 57 оферти за продажба на акции до сряда, набирайки 12,35 милиарда долара капитал. И двете числа са рекордни за това време на годината, става ясно от данни на Dealogic, които компанията събира от 1995 г.

Много от предложенията са от малки фармацевтични компании и други дружества от сектора на здравеопазването. В списъка е включена и Zoom Video Communications, която е набрала два милиарда долара в рамките на най-голямата подобна оферта през тази година.

Сделките се изпълняват на фона на силното търсене на акции от инвеститорите. Индексът S&P 500 се повишава с 2,6% през тази година, след като изпрати миналата с 16-процентно рали. В същото време много биотехнологични и фармацевтични компании набират средства за нови кандидати за лечения или разработки и проучвания на ваксини.

“Има огромен апетит за акции - както в САЩ, така и в международен план”, посочва Джери Бракман, First American Trust. “Когато има такова инвеститорско търсене за акции и продължаващ приток на средства към пазара, това е чудесно време за емитиране - първични публични предлагания, вторични и продажбата на акции на компании, които вече са листнати”, отбелязва той.

Инвеститорите навлязоха на пазара на първични публични предлагания с рекорден темп през 2020 г. Компаниите набраха 167,2 милиарда долара чрез 454 оферти в САЩ до 24 декември, надвишавайки предишния рекорд за пълна година, поставен по време на дотком балона през 1999 г.

Бумът на Wall Street преминава отвъд емитирането на акции. Корпоративните заеми нарастват през 2020 г., подкрепени от отговора на Федералния резерв към коронавирусната пандемия, като американските компании са емитирали облигации с рекорен темп.

Силното начало за продажбата на акции през тази година надгражда рекорите от 2020 г. Листнатите в САЩ компании са приключили 862 подобни сделки през миналата година, набирайки 257,23 милиарда долара - най-много от 1995 г. насам според Dealogic.

Миналия месец Tesla заяви, че планира да набере 5 милиарда долара от продажбата на нови акции. Книжата на производителя на електрически автомобили поскъпнаха осемкратно през 2020 г., като в края на декември дружеството се присъедини към индекса S&P 500.

Интересът към продажбата на акции за набиране на средства не се ограничава само до листнатите в САЩ компании. BYD, китайски производител на електромобили, подкрепен от Уорън Бъфет, заяви тази седмица, че е набрал 3,9 милиарда долара от продажбата на акции.

BYD произвежда електромобили, батерии, plug-in хибриди и конвенционални коли, като интересът на инвеститорите към зелените коли и технологията за батериите доведе до ръст в цените на акциите на дружеството.