Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

2021 г. ще продължи да бъде силна за IPO пазара

Росен Иванов, управляващ партньор на Black Peak Capital, В развитие, 12.01.2021

16:34 | 12 януари 2021
Обновен: 16:34 | 12 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Цялостната раздробеност на пазара, блокадите и несигурността около Brexit доведоха до по-малко листвания в Европа. Континентът винаги е изоставал по обем на листванията и венчър инвестирането от САЩ и Азия и това се дължи, както на по-голямата консервативност на инвеститорите, така и на липсата на реално интересни емитенти, които да се листват. Това заяви Росен Иванов, управляващ партньор на Black Peak Capital, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Пандемията доведе до няколко наистина интересни тенденции на финансовите пазари. Едната е все още неспирният възход на технологичните акции поради новата реалност, в която живеем и необходимостта от дигитализиране на света и начина, по който работим и общуваме“.

„Другите фактори за интереса към финансовите пазари включват това, че лихвите са много ниски и съответно инвестициите в алтернативни активи като облигации не са толкова доходоносни, както и това, че много повече индивидуални инвеститори имаха възможността да търгуват на пазарите, седейки вкъщи“, обясни Иванов.

„Интересна тенденция бе набирането на средства през т.нар. SPAC-ове“.

„В нашия регион най-голямото IPO за миналата година е това на Allegro в Полша, което бе толкова успешно, че Полша завърши годината с по-голям обем на листвания от Германия“, заяви гостът.  

„Следваща криза със сигурност ще има, но дали е въпрос на три или пет години, както и откъде ще тръгне е много трудно да се прогнозира, но тази положителна траектория, която виждаме сега ще продължи поне още една година“.

В края на разговора Иванов прогнозира, че 2021 г. ще продължи да бъде силна за IPO пазара.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.