Кои компании могат да спечелят от зелените политики на Байдън?

Електромибили и алтернативна енергия са секторите, към който гледат инвеститорите

07:46 | 22 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Patrick Semansky/AP Photo/Bloomberg
Снимка: Patrick Semansky/AP Photo/Bloomberg

Първият трилионер в света ще бъде предприемач, занимаващ се със зелени технологии. Техническият журналист от New York Times Кара Суишър смело заяви това преди година - точно преди избухването на пандемия, която би ускорила прехода ни към чиста енергия и инвестициите в акции, които по някакъв начин са обвързани към по-чисто, по-добро бъдеще.

Правителствата по целия свят настояват за зелена индустриална революция ... и дори гигантите в търговията с петрол се борят да влеят милиарди долари във възобновяеми източници в това, което Financial Times нарича „драматична промяна в енергийния микс на света“.

Но най-амбициозният план вероятно си поставя новоизбраният президент на Съединените щати Джо Байдън. Освен всичко друго, транспортната политика на Байдън включва инфраструктурен план на стойност 2 трилиона долара, който ще се хареса дори на републиканците.

Целта му е да преосмисли целия транспортен сектор, базиран на нови технологии и нови източници на енергия. Това ще включва разширени стимули за закупуване на електромобили, за да накарат повече хора да ги управляват, и мрежа от 500 000 пункта за зареждане на електромобили до 2030 г., припомня Oilprice.com.

За Facedrive това е огромна възможност. Първо, придобиването на Steer от Facedrive през септември 2020 г. не би могло да дойде в по-добро време.

Steer беше собственост на енергийния гигант Exelon, а сделката включваше стратегическа инвестиция на стойност 2 милиона долара от изцяло притежаваното дъщерно дружество на енергийния гигант Exelon, Exelorate Enterprises.

Тази покупка даде на базираната в Канада Facedrive солиден отпечатък в Съединените щати - това е следващата й голяма цел за разширяване заедно с Европа. Тя също така даде на Facedrive компания в разнообразното си портфолио, която има много амбициозни планове да промени начина, по който хората мислят за собствеността на автомобила ... и електрическите превозни средства.

Основателят на Steer, Ерика Тиспин, има за цел да разтърси автомобилната индустрия, като предложи на клиентите си собствен, виртуален шоурум за електрически автомобили под формата на абонаментна услуга за използване на автомобил при поискване.

Други компании като Uber и Lyft също се насочват към по-екологични варианти, като планират 100% от пътуванията им в американски, канадски и европейски градове да се извършват с електрически автомобили до 2030 г.

Бумът на електрическите превозни средства е в разгара си

Fisker е спекулативен залог след IPO-ти си през 2020 г. Въпреки че не получава същото вниманието през последните седмици, което другите акции на компании, свързани с електрическите превозни средства, Fisker е важна компания, която трябва да се наблюдава. Компанията е уникална за индустрията, защото се гордее с най-устойчивото превозно средство на пътя: не само електрическо, но и направено от рециклирани материали. Това е огромен плюс, като се има предвид колко инвеститори се фокусират върху устойчивостта в наши дни.

Въпреки че книжата на Fisker се представят слабо на пазара в сравнение с NIO, Tesla, Xpeng или Li, те все още се търгуват с огромен обем и само за един месец са поскъпнали с повече от 64%.

Electra Meccanica Vehicles Corp е друга компания за електрически превозни средства, която се радва на засилен интерес през тази година. Едноместният електрически автомобил на канадската компания предлага по-ниска и по-привлекателна цена за потребителите.

Всъщност търсенето на едноместни електрически превозни средства се очаква да нарасне значително през следващите години, а SOLO е една от малкото компании на този пазар, което представлява чудесна възможност за инвеститорите, които търсят достъпни акции на компании, свързани с електрическите автомобили, с много потенциал за ръстове.

Акциите на компаниите, занимаващи се с  алтернативна енергия поскъпват

Книжата на Plug Power се радват на интерес, предимно от спекулативни инвеститори, но индустрията, в която тази компания се развива е напът да достигне 11 трилиона долара.

Цената на акциите на компанията се е повишила с над 1350% от миналия януари и не показва признаци на забавяне. Водородът вече се рекламира като гориво на бъдещето и жизненоважен компонент в световната надпревара за намаляване на въглеродните емисии.

Bloom Energy Corp от своя страна, проектира, произвежда и продава системи с твърди оксидни горивни клетки. И да, до този момент компанията е изразходила много средства по проектите си, но това показва, че са вложени огромни иновации. В крайна сметка, когато инициативите на една компания пожънат успех инвеститорите започват да получават много голяма възвръщаемост.

Благодарение на прогресивния подход на Bloom към този процъфтяващ пазар, цената на акциите й нарасна от 7,88 долара в началото на 2020 г. до 36,97 долара към днешна дата. Във фондовия свят възвръщаемостта от 369% никога не е лошо нещо. Но с нарастването на този сектор пазарната капитализация на Bloom може да се увеличи.

FuelCell Energy е друга компания от сектора на алтернативни горива, който се радва на положително внимание от Wall Street. С ръст от над 800% от февруари 2020 г., FuelCell е един от най-големите победители през изборния сезон, като президентът Байдън води кампания за безвъглеродна Америка.

Всъщност анализаторите дори изчисляват, че САЩ могат да похарчат до 1,7 трилиона долара за инициативи за чиста енергия през следващите 10 години. И това е чудесна новина за компании като Blink, Plug и FuelCell.