Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кои постижения на Тръмп за икономиката не трябва да се премахват с лека ръка?

Проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС, Бизнес старт, 21.01.2021 г.

10:48 | 21 януари 2021
Обновен: 10:49 | 21 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Един от основните проблеми пред администрацията на новият президент на САЩ Джо Байдън ще бъде това да балансира бюджета. Това заяви Проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„На дневен ред ще бъде дали да се запазят данъчните облекчения, които въведе Доналд Тръмп. Трябва да се търси постепенен начин да се намират средства за бюджета“, коментира проф. Хаджиниколов.

Той допълни, че разходите за т.нар. Covid икономика след последния пакет, който Байдън предложи, ще достигнат общо 5 трлн. долара.

„За сравнение сумата е доста повече от БВП на Германия. Тези средства ще доведат до още по-големи бюджетни дисбаланси и това е основният въпрос, който трябва да реши новата администрация“, каза гостът.

По думите му най-същественото, което Доналд Тръмп постигна за икономиката на страната са данъчните облекчения и дерегулациите, които създадоха известна възможност да се съживи американския бизнес.

„Не бива тези неща да се премахват с лека ръка“.

Проф. Димитър Хаджиниколов коментира и темата за отношенията между САЩ и Китай, като подчерта, че двете страни са обречени да развиват търговия по между си, защото имат взаимни интереси.

„Вносът на китайки стоки в САЩ ще бъде особено необходим сега, когато трябва да се компенсира спадът на производството в САЩ. За да не се допусне инфлация и дефицит, трябва да се допусне вносът на евтини китайски стоки“, каза той.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук.