Зелена светлина за бизнес за милиарди: ЕС одобри консумацията на насекоми от човека

Европа е в челните редици на процъфтяващата стартъп индустрията за отглеждане на насекоми за храна

16:18 | 13 януари 2021
Обновен: 16:21 | 13 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Насекомите се приближиха с една крачка по-близо до вечерята на европейците, предава Bloomberg.

Изсушеният жълт брашнен червей, ларвеният стадий на брашнения бръмбар, е безопасен за консумация от човека както в цялата си форма, така и като хранителна добавка под формата на брашно, постанови днес европейският регулатор по храните.

Становището на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) е първата стъпка, преди националните власти да обмислят дали да го одобрят за продажба под формата на закуска, протеинови блокчета, бисквитки и други храни, съдържащи насекомото като тяхна основна съставка.

Решението е победа за бизнеса с отглеждане на насекоми, който изследователската организация Arcluster прогнозира, че ще нарасне десетократно, надхвърляйки 4,1 милиарда долара в световен мащаб до 2025 г. Насекомите се очертават като по-устойчив източник на протеини поради по-ниското си въздействие върху околната среда и високата им хранителна стойност, привличайки рекордно финансиране от страна на фондове за рисков капитал и интерес от страна на гиганти като Cargill и Nestle.

„Брашненият червей помага да се създаде действително един нов източник на протеини за света по един по-устойчив начин“, коментира в интервю Хелене Зив, директор на отдел "Управление на риска и снабдяване с животински храни" към Cargill. 

„Ние сме много оптимистично настроени по отношение на неговите хранителни качества.“

Европейските стартъпи

Европейските стартъпи за производство на храна от насекоми доминират сделките с рисков капитал. Графика: Bloomberg

Това е първата оценка на риска на насекомите като новаторска храна от EFSA, която предстои да се произнесе по още 14 други вида насекоми - от щурци до скакалци. Одобрението за жълтия брашнен червей ще създаде нови маркетингови възможности, заяви в интервю Андреа Гермини, ръководител на екипа за новаторски храни в базираната в Парма, Италия, EFSA. Регулаторът поясни обаче, че са възможни алергични реакции при консумацията на брашнените червеи.

Европа е в челните редици на процъфтяващата сцена на стартъп индустрията за отглеждане на насекоми с хранително предназначение, поставяйки ги като част от програмата си за устойчиво производство на хранителни продукти. Европейските власти насочиха значителни средства в изследвания и строеж на фабрики, като 27-те вече позволяват рибите, кучетата и котките да се хранят с брашно от насекоми.

Храненето на животни с насекоми, а не на хора, е изключително обещаващо към този момент. Международната платформа за насекоми за храни и фуражи подозира, че домашните птици и свине ще бъдат следващите в списъка на одобрение, което допълнително ще увеличи пазара. От прогнозираната продукция в Европа от 3 милиона тона протеин от насекоми през 2030 г., само 10% ще бъдат пренасочени в производството на човешка храна, като голяма част от остатъка ще бъде използван за животински фуражи, изчислява лобистката група със седалище в Брюксел.

„Има все повече възможности за работа с нови устойчиви съставки за фуражната индустрия“, коментира Хелене Зив от Cargill

Cargill е в съдружие с InnovaFeed за доставка на протеини от насекоми за фураж на риби, докато Archer-Daniels-Midland ще бъде домакин на гигантска ферма за черна муха в Илинойс. Nestle, най-голямата компания за хранителни продукти в света, стартира хранителна гама от продукти за домашни любимци, произведена от насекоми.

Няколко държави от Стария континент - включително Финландия, Белгия и Нидерландия - вече разрешиха на национално ниво продажбите на храни, съдържащи насекоми. Около 2000 вида насекоми са част от хранителния режим на около 2 милиарда души по света, но много потребители в Европа ще трябва да преодолеят онова, което Николо Манцони, управляващ партньор в базираната в Париж Five Seasons Ventures, нарича „фактор на погнуса“.

И това не е единственото препятствие пред индустрията. Производителите на фуражи от насекоми се нуждаят от значителни средства за увеличаване на производствените им капацитети, за да бъдат конкурентноспособни, добави Манцони. Индустрията трябва да извърви дълъг път, за да достигне търговските обеми, доставяни сега от сектора на морските продукти, заяви Ан Мете Баек, директор на Организацията на европейските производители на рибно брашно и рибено масло в Копенхаген.

Една компания, която вече се придвижва все по-близо към масата за вечеря, е Protix, която оперира най-голямата ферма за насекоми в Европа и е обект на инвеститорски интерес, включително частната инвестиционна компания на Rabobank. Базираният в Нидерландия производител Dongen отглежда ларви на черни мухи, предназначени за фураж на риби и домашни любимци, а миналото лято отвори онлайн магазин за продажба на храни, произведени от щурци и брашнени червеи. Приходите са се увеличили с повече от четири пъти през миналата година, заяви в интервю главният изпълнителен директор на компанията Кийс Аарц.

„Толкова е страхотно да бъдеш в челните редици на изцяло нова категория хранителни продукти “, каза Аарц, добавяйки, че ще се появи цял нов набор от приложения, тъй като в момента се вижда само повърхността на потенциала, който предлага това малко създание.