Перспективите пред европейския автомобилен пазар са мрачни след най-тежката година от десетилетия

Отчита се ръст при регистрациите на електрически автомобили

15:21 | 7 януари 2021
Обновен: 15:29 | 7 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големите пазари на автомобили в Европа регистрират най-слаби продажби от десетилетия насам, пише Bloomberg. 

Миналата година регистрациите се понижават с около 25% в Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания – петте най-големи европейски държави, купуващи автомобили, според индустриалните асоциации и транспортните министерства.

Нарастващият брой на заразени с Covid-19 накара няколко правителства да възобновят мерките за ограничаване на разпространението на пандемията, които продължават и в началото на 2021 г.

Регистрирането на

Регистрирането на нови автомобили на петте най-големи европейски пазари бележи спад през 2020 г. Графика: Bloomberg

Регистрациите на нови автомобили в Германия намаляват с около 20% през 2020 г. въз основа на предварителните данни на Федералния орган за автомобилен транспорт (KBA), който ще публикува подробни данни в петък.

Данните, публикувани по-рано тази седмица, показват спад на продажбите с 32% в Испания, с 29% в Обединеното кралство, с 28% в Италия и с 25% във Франция. Търговската група на автомобилната индустрия във Великобритания заяви, че данните са най-слабите от 1943 г.

Цифрите показват огромното въздействие на пандемията върху европейската автомобилна индустрия през миналата година в сравнение с Китай и САЩ, където продажбите на автомобили са по-устойчиви. Продължаващата слабост в търсенето представлява риск за икономиката на еврозоната, която разчита силно на производствения сектор през втората половина на миналата година.

„Изпаднали сме в дълбока криза“, каза в интервю Пиер-Луи Дебар, ръководител във френската автомобилна индустриална група CCFA. „Тя е по-голяма от всичко, което сме виждали в миналото“, добави той. 

Анализаторът на Bloomberg Intelligence Майк Дийн заяви, че европейският автомобилен пазар може да се подобри през второто тримесечие на настоящата година, ако правителствата отменят локдауните. И все пак Bloomberg прогнозира продажбите за цялата 2021 г. да бъдат с около 15% по-слаби от 2019 г.

„Първото тримесечие на 2021 г. ще бъде трудно“, смята Дийн.

Електрическите превозни средства обаче показват добри резултати, като BIoomberg посочва, че хибридните, plug-in хибридни автомобили и електромобилите за първи път надвишават продажбите на дизелови автомобили през последното тримесечие на 2020 г. Европейската асоциация на автомобилните производители ще публикува данните за регистрация в цяла Европа на 19 януари.

Германският KBA в сряда заяви, че продажбите на изцяло електрически автомобили са нараснали с над 200% за годината, като Volkswagen AG е получила 17-процентен дял в сегмента, последвана от Mercedes-Benz на Daimler AG с 15%.

Във Франция изцяло електрическите автомобили представляват 6,7% от общите продажби за годината, в сравнение с 1,9% през 2019 г. Renault Zoe е най-продаваният електрически автомобил във Франция с 37 409 продадени бройки, доста повече от  6 477 броя на Tesla Model 3s и 4 187 броя на Volkswagen ID.3, които са регистрирани в страната.