Защо заводът на Tesla в Грюнхайде предизвика спорове сред германците?

Мненията в Германия варират от крайно неодобрение до пълно приемане на Gigafactory на Мъск 

13:00 | 5 януари 2021
Обновен: 18:13 | 5 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През последните 10 месеца Силас Хaйнекен управлява дрон над един от най-големите строителни обекти в Германия и публикува видеото си в YouTube. 14-годишният влогър, наричан „Tesla Kid“, е изградил значителна последователска база, тъй като десетки хиляди се очакват всяка седмица новото му видео, за да видят последните разработки по фабриката Gigafactory на Илон Мъск, която е в процес на строителство и се намира източно от Берлин в град Грюнхайде.

„Той е огромен визионер, имащ страхотни идеи, които е успял да реализира“, каза Хaйнекен по адрес на Мъск в интервю, цитирано от The Guardian.

Грюнхайде е най-голямото индустриално селище в района от век насам и министърът на икономиката на Бранденбург Йорг Щайнбах го нарече шанс за региона „да се превърне във водещо място за енергийна революция в Германия и Европа“. Мъск обеща да създаде 10 000 работни места и да създава около 500 000 автомобила на година, започвайки със своя модел Y, както и да изгради най-големия завод за батерии в света, който да се намира във фабриката.

Не всички обаче мислят така.

„Грюнхайде е малко селище с 9000 души, граничещо с природозащитен район. Плановете на Мъск ще го превърнат в град с 40 000 души - ще стане като Волфсбург“, казва Вернер Клинк, имайки предвид града, западно от Берлин, построен през 30-те години около производството на автомобилите Volkswagen.

Клинк е член на гражданската инициатива на Грюнхайде, група местни жители, които водят кампания за спиране на проекта. Строителните проекти в Германия, казва той, обикновено отнемат време „поради всички разрешителни, от които се нуждаят, както и разпоредби, които трябва да се спазят, преди дори да сложите лопата в земята“. По думите му обаче Мъск не се е съобразил с това и е започнал работа преди да получи окончателно разрешително.

„Дори да не продължи работата по проекта, той вече ще е причинил толкова големи щети, че няма начин да върне местността в първоначалното ѝ състояние“, твърди Клинк. „Нанесена е огромна и необратима вреда на природата, потенциално на подземните води, на гората, флората, фауната“, добавя той. 

Вече са изсечени сто хектара борови дървета (еквивалент на приблизително 26 футболни игрища), като предстои цифрата да нарасне.

През декември Теѕlа бe пpинyдeнa дa cпpe пpoчиcтвaнeтo нa гopaтa зa нoвия cи зaвoд в Гepмaния, cлeд ĸaтo cъд в cтpaнaтa пpиe пpитecнeниятa нa Германският съюз за защита на природата (NABU) oтнocнo зaплaxaтa, ĸoятo дeйcтвиятa нa ĸoмпaниятa пpeдcтaвлявaт въpxy xaбитaтa нa гyщepи и змии в региона.

Неизплатена първоначална такса на местната агенция за околната среда в размер на 100 милиона евро също допринесе за това съдът да спре проекта на 18 декември. Адвокатите на Tesla са подали молба за удължаване на крайния срок за плащане, съобщава германският вестник Der Tagesspiegel.

Въпреки 360-те подадени възражения срещу проекта, властите на практика му позволиха да продължи, като обявиха, че Мъск го прави на свой риск. Практиката не е толкова необичайна в Германия, въпреки че в този мащаб е безпрецедентна, посочва The Guardian.

„Мъск поема риск - това е, което той прави. Той разчита на факта, че никога няма да му кажат да събори сградата си, особено когато са заложени толкова много работни места“, казва Клинк.

Норберт Хес, говорител на Бранденбург на Екологичните демократи (ÖDP), малка политическа партия, обвини по-голямата Зелена партия, че „е нарушила своята клетва“, като е помогнала за ускоряване на проекта.

Зелените от правителството в Бранденбург отговарят, че приветстват проекта, тъй като той предлага жизнеспособна алтернатива на дизеловия мотор, както и създава така необходимите местни работни места.

От Tesla отказват коментар по темата, като изразяват единствено позицията си, че компанията е добронамерена и е дала обещание да засади три пъти повече дървета, отколкото ще бъдат изсечени, а за защитата на гущерите и змиите ще изгради специална ограда.