Продажбите през четвъртото тримесечие дават надежда на автопроизводителите в мрачната 2020 г.

General Motors и Toyota Motor са сред компаниите, които отчитат силни резултати

19:26 | 6 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Автомобилните производители отчитат различни продажби за последното тримесечие на 2020 г., като General Motors и Toyota Motor постигат силни резултати благодарение на задържаното търсене на дребно за своите автомобили и камиони, пише Bloomberg.

Според сезонно изгладените данни на годишна база през декември производителите са продали 16,3 милиона нови превозни средства спрямо 16,7 милиона година преди това, посочват от Wards Intelligence. Силните продажби на дребно през третото и четвъртото тримесечие укрепиха резултатите на компаниите за годината въпреки несигурната икономическа перспектива и продължаващата пандемия. Общите доставки през миналата година възлизат на 14,5 милиона превозни средства в САЩ, според Wards, което е най-ниското ниво от 2012 г. насам.

GM отчита по-силни от очакваните печалби от продажбите в САЩ за четвъртото тримесечие във вторник, а резултатите на Toyota  оправдаха прогнозите на анализаторите. Fiat Chrysler Automobiles NV успя да достигне най-високите оценки, въпреки че доставките отчитат спад в сравнение с предходната година.

Nissan Motor надскочи прогнозите за последното тримесечие, но имаше най-лошата си година от повече от десетилетие.

„Очакваме с нетърпение преломната точка за американската икономика през пролетта“, заяви главният икономист на GM Илейн Бъкбърг в изявление.

„Разширеното прилагане на ваксината срещу Covid-10 и по-топлото време трябва да позволят на потребителите и бизнеса да се върнат към по-нормален набор от дейности, възобновявайки пазара на труда, настроенията на потребителите и търсенето на автомобили“, посочва специалистът. 

Представители на Toyota заявиха във вторник, че също очакват продажбите в индустрията през 2021 г.да се върнат до 16 милиона автомобила, като се позовават на прогнозираното подобрение от по-широкото разпространение на ваксини, продължаващите ниски лихвени проценти и пускането на много нови автомобили.

атомобили

Oбщите продажби на автомобилните производители за четвъртото тримесечие на 2020г. в САЩ сравнени с предварителните прогнози. Графика: Bloomberg

Какви резултати отчетоха компаниите за декември?

През четвъртото тримесечие Honda е продала 366 068 леки и товарни автомобила в САЩ, което е с 8,9% по-малко от година по-рано. Продажбите за 2020 г. възлизат на 1,3 милиона, което е с 16,3% по-малко от 2019 година.

Продажбите на Fiat Chrysler намаляват с 8% през четвъртото тримесечие до 499 431 автомобила.

Неволите на Nissan продължават, след като компанията отчете осми пореден тримесечен спад на продажбите - в размер на 19% през последните три месеца на 2020 г. Доставките на Nissan бележат спад от 33% или 899 217 автомобила за годината - най-ниското ниво от 2009 г., когато продажбите възлизат на едва 770 103 на фона на Голямата рецесия. Компанията страда от застаряващ състав и мениджърски сътресения в Северна Америка и в централата на Йокохама, пояснява Bloomberg.

Toyota пък отчита 20% ръст при продажбите в САЩ в сравнение с преди година през декември и ръст от 9,4% или 660 715 автомобила през четвъртото тримесечие. Най-големият японски автомобилен производител регистрира силно търсене на най-продавания си компактен SUV RAV4, седан Camry и SUV Highlander от среден клас.