Официално: Акционерите на Fiat Chrysler и PSA одобриха сливането

Новата компания ще носи името Stellantis и ще бъде четвъртият по големина автомобилен производител в света

19:00 | 4 януари 2021
Обновен: 19:26 | 4 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сливането между Fiat Chrysler и френската PSA Group спечели одобрение от двете групи акционери в понеделник, съобщава Bloomberg.

Сделката ще създаде четвъртия по големина автомобилен производител в света и става факт две години след началото на преговорите.

Новата компания ще обедини добре известни марки като Peugeot, Citroen и Vauxhall от PSA с Fiat, Jeep и Chrysler. След сделката за 52 млрд. долара тя ще носи името Stellantis.

Stellantis ще има 14 марки автомобили под един покрив, включително нишовите Maserati и Alfa Romeo.

Ръководителите очакват сливането да бъде финализирано до края на март и твърдят, че това ще осигури значителни икономии на разходите. Това породи загриженост относно затварянето на някои фабрики, включително тези на Vauxhall, в които работят 3000 души във Великобритания.

През ноември обаче PSA се ангажира да не затваря фабрики след сливането, въпреки че обединената група ще има резервен производствен капацитет от почти шест милиона автомобила.

Въпреки че марките създават четвъртия по големина автомобилен производител в световен мащаб, критиците твърдят, че не винаги по-големите компании са по-добрите. Tesla често се служи като пример за това, тъй като има сравнително малко производство в сравнение с по-големите си конкуренти, но много по-висока пазарна стойност.

А базираната в САЩ General Motors (GM), петата по големина автомобилна марка в света по отношение на производството, се оттегли от много пазари, за да се съсредоточи върху Северна Америка.

Въпреки че ще изпревари GM и Ford по отношение на глобалните продажби, Stellantis все още ще следва VW, алианса Renault-Nissan-Mitsubishi и Toyota.

Ръководителите се надяват комбинираната компания да има повече финансова стабилност, за да се конкурира с по-големите си съперници. Очаква Stellantis да се съсредоточи в Китай, най-големият автомобилен пазар в света, където се продават 21 милиона превозни средства всяка година.