Toyota изтегля още 2,66 млн. превозни средства заради проблем с горивните помпи

Общият брой на изтеглените в световен мащаб превозни средства с марка Toyota и Lexus достига близо 5,84 милиона автомобила през тази година

09:18 | 29 октомври 2020
Обновен: 09:18 | 29 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Toyota Motor изтегля от пазара около 2,66 млн. превозни средства поради потенциален дефект в горивните помпи, които може да доведат до загуба на мощност и да увеличат риска от катастрофи, пише Bloomberg. Така общият брой на изтеглените в световен мащаб превозни средства с марка Toyota и Lexus достига близо 5,84 милиона автомобила през тази година.

Решението на японския производител на автомобили ще засегне 42 модела, включително Camry, обяви говорителят на Toyota Шино Ямада.

Изтеглянето обхваща около 1,67 милиона автомобила в Северна Америка, 400 000 в Китай и 210 000 в Япония, наред с други пазари, казва още Ямада. От Toyota заявиха в сряда, че 1,52 милиона автомобила ще трябва да бъдат изтеглени само в САЩ, което води до общо 3,34 милиона превозни средства.

Toyota започна разследването на проблема, който засяга редица автомобили, спортни превозни средства и камиони, през юни 2019 г., след като клиентите се оплакаха от проблеми, сред които загуба на мощност при шофиране с ниска скорост, особено пори по-високи температури в южните части на САЩ

Горивните помпи са произведени от доставчика Denso Corp., който в четвъртък отчете финансови резултати, които се разминаха с очакванията на анализаторите.

Toyota, Honda Motor и Subaru са изправени пред съдебни дела, свързани с произведените от Denso горивни помпи.