Биткойн удари нов рекорд и е напът да изпрати най-силния си месец от 2019 г. насам

Дигиталният актив поскъпна до над 28 хиляди долара в сряда - рекорден връх

13:00 | 30 декември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Биткойн, най-голямата криптовалута, е напът да завърши силното си представяне през годината с нови ръстове в цената, съобщава Bloomberg.

Дигиталният актив поскъпна до над 28 хиляди долара в сряда - рекорден връх, добавяйки нови ръстове към 47-процентното рали към момента през декември, сочат данни на Bloomberg.

Биткойн поскъпна с 6,2% до малко над 28 572 долара в рамките на сесията в Азия и е напът да изпрати месеца с най-голямото повишение на цената си от май 2019 г.

Биткойн е

Биткойн е напът да изпрати най-силния си месец от 2019 г. насам. Графика: Bloomberg 

Биткойн поскъпва почти четирикратно през тази година на фона на глобалната коронавирусна пандемия, докато по-широкият индекс Bloomberg Galaxy Crypto, който следи най-големите дигитални валути, се повишава с около 270%, тъй като криптоактиви като етер също поскъпват.

Последните ръстове в цената на биткойн са повод за разделения сред тези, които гледат на криптовалутите като на хедж срещу слабост на долара и инфлационен риск, и друга група, която гледа със съмнение на биткойн, имайки се предвид спекулативна природа и големите промени в цената му.

„Въпреки че нарастващото институционално присъствие е част от описанието на текущия бичи пазар, можем да видим повишен интерес и от ритейл инвеститорите към биткойн като форма на дигитално злато“, заяви Паоло Ардуино, Bitfinex.