Биткойн поскъпна до рекорден връх, но бъдещето на криптовалутата е неясно

Не е сигурно, че криптоактивите ще са пазарният победител, след като основните институции научат уроците си от успеха им

16:31 | 29 декември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

След като цената на биткойн надвиши 28 хиляди долара през уикенда, се подновиха разговорите за обещаващото бъдеше на криптовалутите. Главният глобален стратег на Morgan Stanley Investment Management дори предположи, че биткойн може да замени долара като глобална резервна валута, пише Тайлър Коуен за Bloomberg.

Криптовалутите служат за някои полезни цели, но все пак има доста големи спекулации около тях. Един от фундаменталните им проблеми е, че тези активи могат да бъдат използвани за хеджиране на риска или като потребна форма за плащания, но съчетаването на тези им употреби не е лесно.

При притежанието и търговията със стейбълкойни например съществуват няколко риска. Първо, обвързването на актива с долара може да бъде прекъснато в даден момент. Второ, когато наличието на стейбълкойни и други криптоактиви в системата се увеличи, това ще доведе и до засилен регуларотен интерес. Подобен сценарий би ограничил много от предимствата на криптовалутите спрямо традиционния банков сектор.

Трето, работата на официалния банков сектор ще се подобри - например чрез преминаване към по-бърз клиринг или чрез въвеждане на електронни резервни валути. С подобни дигитални валути потребителите ще могат да прехвърлят електронно долари в рамките на счетоводната система на централната банка и да постигнат трансфер без посредничество, като по този начин няма да има необходимост от прибягването до криптпвалути. Всъщност не е сигурно, че криптоактивите ще са пазарният победител, след като основните институции научат уроците си от успеха им.

Като алтернатива може да се разгледат криптоактивите, като биткойн или етер, които не са обвързани с основните национални валути. Те са полезни за хеджиране на риска, но вероятно потребителите не биха искали да ги използват като основно средство за покупки. Ако цените им могат да се повишават толкова бързо, това значи, че също така могат и да се понижат рязко.

Според някои поддръжници на криптовалутите е възможно трансакциите с тях да не са прозрачни за правителствата, позволявайки на купувачите и продавачите да избягват данъчната система. Подобна анонимност е технологично възможна и е вероятно да продължи. Ако по-голямата част от икономическия живот на потребителите обаче е във физическия свят и те притежават богатство в рамките на страната, например недвижимо имущество или дялове в компании, идеята, че могат да избегнат повечето такси се превръща в мит. 

Скорошните ръстове в цените на криптоактивите вероятно са задвижени от възможността големи корпорации да започнат да ги добавят към своите баланси. Все пак тези дружества ще искат институционализирани, широко използвани криптоактиви, като няма да имат нищо против по-засилените им регулации.