Броени часове остават за Полша и Унгария да се съобразят с ултиматума на ЕС

Все още няма индикации за промяна в позициите на Моравецки и Орбан, а европейски дипломати заявиха, че при липса на сделка двете държави ще бъдат изключени

19:52 | 7 декември 2020
Обновен: 20:01 | 7 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Унгария и Полша трябва да дадат ясен сигнал, че ще вдигнат ветото си върху съвместно финансирания план за стимулиране на Европейския съюз до вторник или рискуват да загубят милиарди евро финансова помощ, предупредиха официални длъжностни лица на ЕС, цитирани от Bloomberg.

Старши дипломат в Брюксел заяви, че при липса на пробив ЕС ще се обърне към „План Б“, стартирайки фонда за икономическо възстановяване, като същевременно ще бъдат изключени от неговия обхват двете страни. Дипломатът не уточни подробностите по плана и заяви, че все още не е ясно колко време ще отнеме задействането на резервния сценарий.

По нищо не личи, че Унгария и Полша, които са блокирали пакета на ЕС на стойност 2,2 трилиона долара, ще се откажат от ветото си. Двете държави настояват евросредствата - включително 750 милиарда евро (908 милиарда долара) от фонда за икономическо възстановяване и бюджета на блока за периода 2021-27г. - да не бъдат обвързани с демократичните стандарти. Те твърдят, че стандартът за "правова държава" заплашва техните антилиберални режими и е извинение за икономии на евросредствата.

„Разговарях с моя полски колега преди срещата и се разбрахме, че ще застанем заедно и няма да позволим на никого да застане между нас“, заяви унгарският външен министър Петер Шийярто в понеделник след среща с колегите си от ЕС в Брюксел. Първият унгарски дипломат заяви, че ЕС трябва да продължи преговорите по плана за икономическото възстановяване, но подчерта, че пътят към постигане на единодушие е всички останали държави да се откажат от искането да обвържат изплащанията с върховенството на закона.

Германският канцлер Ангела Меркел, която в момента е ротационен председател на ЕС по време на четвъртия си и последен мандат, безуспешно се опита да намери решение преди срещата на върха между европейските лидери този четвъртък (10 декември). Не е ясно колко твърд ще бъде последният ултиматум. Но залогът е висок и за двете страни.

Унгария и

Унгария и Полша блокират фонда за възстановяване на ЕС преди срещата на върха на 10 декември. Карта: Bloomberg

Липсата на необходимата единодушна подкрепа за сделката би принудила ЕС да спре частично работа от 1 януари, тъй като блокът ще работи на базата на извънредни месечни бюджети с ограничен фискален арсенал. Блокът все още може да въведе "принудително" условието за  върховенство на закона чрез квалифицирано мнозинство на своите членове. По този начин Унгария и Полша могат да загубят достъп дори до извънредните ограничени плащания, в допълнение към средствата за възстановяване и остатъците от текущия бюджет.

Фондът за възстановяване все още може да бъде стартиран без подкрепата от страна на Унгария и Полша. Процесът на практика обаче ще отнеме месеци.

Полша и Унгария вече са разследвани от ЕС за подкопаване на принципите на правовата държава. Варшава и Будапеща рискуват да загубят общо 180 милиарда евро средства за развитие, които са основен двигател на икономическия растеж и повишаването на жизнения стандарт на бившите комунистически държави, откакто те се присъединиха към ЕС през 2004 г.

Друг европейски дипломат заяви, че по-голямата част от лидерите на ЕС не са склонни да участват в продължителна дискусия с Полша и Унгария на 10 декември - затова е налице и желанието за яснота преди срещата в четвъртък, за да може блокът да продължи с плановете си без наличието на много дебати. Двама държавни служители от националните столици потвърдиха, че планът е да се премине към „план Б“, ако няма сделка тази седмица.

Междувременно се наблюдават пукнатини в управляващата коалиция на Полша, докато унгарската опозиция поиска премиерът Виктор Орбан да оттегли ветото.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки коментира в интервю за пресата, че дори и да бъде спряно финансирането от Брюксел, Полша няма да пострада благодарение на държавните си инвестиционни програми. Неговият вицепремиер Ярослав Говин, чиято политическа фракция е жизненоважна за парламентарното мнозинство на управляващата партия "Право и справедливост", предупреди за бъдещи сътресения, ако страната бъде пропусната при раздаването на средствата.

„Разбира се, можем да използваме вето като ядрена опция, но Полша също ще бъде наранена“, каза Говин пред уебсайта Se.pl. „Благородно е да умреш за Полша, но това не го прави разумно“, добави още той.

Орбан информира парламентарните партии за позицията си по време на неофициално заседание, без индикация за промяна на позицията си, заявиха от опозицията, които призоваха той да отстъпи.

Проевропейските и либерално настроени кметове на Варшава и Будапеща споделиха, че са изпратили писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в понеделник, настоявайки местните власти да получат достъп до финансиране, дори ако националните администрации отхвърлят пакета.

„Позицията на унгарското правителство не представлява волята на унгарския народ, нито унгарския национален интерес, нито ценностите на унгарската нация“, заяви кметът на Будапеща Гергели Карачони в коментар, повторен от кмета на Варшава Рафал Тшасковски.