ЕС може да изключи Полша и Унгария от фонда за възстановяване

Има риск да отслабнат полската злота и унгарския форинт

16:36 | 3 декември 2020
Обновен: 16:37 | 3 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лидерите на Европейския съюз подготвят резервен план, който може да отстрани Унгария и Полша от многомилиардния фонд за справяне с ковид кризата.

Ръководството на източноевропейските държави в сряда отново отправи критики срещу останалите 25 членки на ЕС на среща на правителствени пратеници в Брюксел. Те продължиха да упражняват ветото си върху пакета за помощи, докато времето напредва. Ако до края на годината липсва сделка, то ще трябва да се задейства спешен бюджет за целия блок. Това би означавало също, че фондът за възстановяване няма да влезе в действие, оставяйки много страни членки без жизненонеобходимите им средства.

Поради тази причина длъжностни лица в блока сега се фокусират върху това, което наричат ​​„План Б“. В него Полша и Унгария ще бъдат отстранени от фонда за спасяване в размер на 750 милиарда евро (908 милиарда щатски долара), което премахва ветото върху изразходването на 2,2 трилиона долара, в които се включва бюджета на блока за 2021-2027 г., както и намирането на начин за незабавно насочване на средства към засегнатите региони.

„Ако те не спазват правилата в нашата игра на европейско ниво, ние ще действаме без тях“, каза Манфред Вебер, ръководител на парламентарната група на Европейската народна партия в Европейския парламент в четвъртък.

По думите му страните трябва да са наясно, че това може да е голям проблем за самите тях.

Лидерите на ЕС ще проведат среща на върха на 10 декември, която е най-вероятното ще се опитат да разрешат конфликта, който засяга общо 2,2 трилиона щатски долара, като и следващия седемгодишен бюджет.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че страната му може да се справи с потенциално изключване от фонда, тъй като може да повиши евтино дълга на финансовите пазари.

Унгария е готова за по-нататъшни преговори, като същевременно си запазва правото да наложи вето върху споразуменията за финансиране при условия, които продължава да счита за неприемливи, каза министърът на кабинета Гергели Гуляс.

Правителството на министър-председателя Виктор Орбан остава готово да приеме спасителния фонд на ЕС, допълни Гуляс.

Острото напрежение може да отслаби полската злота и унгарския форинт, според Rabobank.