ЕС: Разривът с Полша и Унгария се влошава

Страните категорично отхвърлят призивите за диалог

16:48 | 2 декември 2020
Обновен: 16:48 | 2 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Разривът между Европейския съюз и двата му опонента за бюджета се засилва, тъй като Полша и Унгария отхвърлят призивите за диалог.

Докато Будапеща и Варшава се утвърждават във възгледите си, по-голямата част от страните членки са решени да не отстъпят и да не преразгледат нито една част от разходния пакет от 2,2 трилиона долара, заплашен с вето. Това заявха двама дипломати от ЕС, запознати с продължаващите дискусии.

И двете източноевропейски държави отхвърлиха обвързването на плащанията от бюджета на блока и фонда за възстановяване от пандемията, заради обвързването на евросредствата със спазването на върховенството на закона. Страните са под официални разследвания на ЕС за ерозията на демократичните стандарти, което ги прави основни кандидати за потенциални съкращения на финансирането, които могат да надхвърлят общо 180 милиарда евро (215 милиарда долара) през следващите години.

Според дипломати не е постигнат напредък в убеждаването на двете страни да отменят ветото си. Вероятният сценарий е, че лидерите на блока сами ще трябва да разрешат въпроса, когато ще се състои среща на върха на 10 декември.

Ако полският премиер Матеуш Моравецки и унгарският министър-председател Виктор Орбан продължат с ветото си, един от дипломатите заяви, че ще има тежък конфликт по отношение на изпращането на средствата.

По време на разговор по-рано тази седмица с група лидери на ЕС и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, Моравецки беше твърд в своето противопоставяне на предложението, казаха двамата дипломати.

Позициите са толкова поляризирани, че Франция миналата седмица постави идеята за изваждане на Унгария и Полша от фонда за възстановяване на пандемия от 750 милиарда евро като възможно решение.

Полша и Унгария не могат да разчитат на голяма подкрепа дори в рамките на Източна Европа, която е момента е силно засегната от втората вълна на пандемията от коронавирус.

Дори Словения, чийто премиер Янез Янша е откровен поддръжник на Полша и Унгария, е намалила подкрепата си за тяхното вето и изглежда доволна от парите, които по план са разпределени за страната, посочи един от дипломатите.