Ердоган обвини ЕС в „слепота“ заради лобирането на Гърция за санкции

Гърция може тази седмица да поиска от Германия да отмени многомилиардна сделка за продажба на подводници на Турция

16:42 | 7 декември 2020
Обновен: 16:42 | 7 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Реджеп Тайип Ердоган предупреди Европейския съюз да „се отърве от стратегическата си слепота“, тъй като Гърция подтикна блока да проправи пътя за наказателни мерки, които биха могли да разгърнат голяма криза в Средиземно море.

„ЕС не трябва да си позволи да бъде използван като таран от гръцко-кипърската страна и Гърция“, заяви Ердоган в предварително записано видеопослание за участниците в семинар за Източното Средиземноморие, проведен в Анталия в понеделник. Видеото бе публикувано, когато външните министри на ЕС обсъдиха отношенията с Турция в Брюксел преди срещата на върха на лидерите в четвъртък, на която Гърция се надява да бъде поет ангажимент за санкциониране на Анкара.

Гърция иска в четвъртък лидерите на ЕС да дадат на ръководителя на външната политика на блока Жосеп Борел „ясен мандат“ да представи целенасочени мерки през следващия месец, включително оръжейно ембарго и забрана за финансиране на турски банки и компании от европейските институции, се посочва в бележка преди срещата, цитирана от Bloomberg.

Подобни тежки действия преди това не успяха да получат единодушната подкрепа на държавите членки на ЕС, а срещата на външните министри в понеделник може да покаже дали исканията на Гърция ще имат по-голям шанс този път.

Анкара е в спор с членовете на ЕС Гърция и Кипър по въпроси свързани с морските граници в Източното Средиземноморие. Конкуриращите се претенции за суверенитет над водите, богати на запаси от въглеводороди, доведоха до противопоставяне между гръцкия и турския флот по-рано тази година, докато принципното споразумение за започване на диалог до момента не се осъществи.

Въпреки че ЕС застана на страната на своите членове в спора, блокът е предпазлив и избягва ескалация на напрежението, която би прекъснала всички връзки с един от най-големите му търговски партньори и на която разчита да спре миграцията към континента.

Гърция може тази седмица да поиска от Германия да отмени многомилиардна сделка за продажба на подводници на Турция с аргумент, че подобен ход рискува да промени баланса на силите в цялото Средиземноморие.

Спорът има регионални последици, тъй като влошаването на връзките между Турция и ЕС рискува да подкопае и без това малките перспективи за разрешаване на спора в Кипър след почти 50 години неуспешни опити за обединение на разделения остров.

„Ясно заявихме, че няма да приемем планове и карти, които имат за цел да ограничат страната ни до брега на Анталия“, заяви Ердоган във видео съобщението си. По думите му страната му няма да се поклони на заплахи и изнудване и няма да позволим империалистически експанзионизъм.