В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Турция с тактически ход в решаването на кипърския въпрос

Бранислава Бобанац, журналист, В развитие, 04.12.2020

14:38 | 4 декември 2020
Обновен: 17:16 | 4 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова

Според анализатори и политици генералният секретар на ООН Антонио Гутериш няма да се ангажира с провеждането на нов кворум и нова конференция по повод кипърския въпрос, без да получи ясен сигнал от двете общности, че ще се върви към постигане на решение и няма да се предизвика нова безизходица. Това заяви журналистът Бранислава Бобанац, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Тя допълни, че предстои среща между специалния пратеник на ООН Джейн Хол Лют и Анкара, която ще бъде от решаващо значение.

„Тази среща ще наклони везните, защото е ясно, че ключът за решаване на конфликта в Кипър се държи от Турция. Очаква се тази среща в Анкара, която е по искане на Турция да се проведе след заседанието на Европейския съвет, евентуално около 14 декември“, заяви журналистът.

Тя допълни, че тези действия от страна на Турция са тактически ход.

„Страната иска да види първо резултата от заседанието на Европейския съвет, дали европейските лидери ще достигнат до решение за налагане на санкции заради действията й в Източното Средиземноморие и тогава вече да изрази позицията си за участие в неформална петсранна среща.“

Подобна среща е част от нов кръг от усилия на ООН за възобновяване на преговорите, прекъснати преди три години и половина за намиране на решение за кипърския въпрос. Специалният пратеник на ООН Джейн Хол Лют се срещна във вторник с лидерите на двете кипърски общности, като част от задача й да провери какви основания има за евентуално свикване на неформална петстранна среща между двете кипърски общности и трите страни гаранти Великобритания, Турция и Гърция.

„Подобна среща ще се разглежда като единствената възможност и единственият път напред да се продължат драматично прекратените преговори", коментира още Бабанац.

Целия разговор гледайте във видеото.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.