Китай вече има ваксина-кандидат за широка обществена употреба

Западните производители са все още на етап търсене на разрешение за спешна употреба на техните медикаменти, статут, който Китай предостави на своите разработчици преди месеци

09:16 | 25 ноември 2020
Обновен: 09:22 | 25 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Водеща китайска компания в разработването на ваксини също е подала заявление за разрешение да изведе своя медикамент срещу Covid-19 на пазара. China National Biotec Group Co. е подала заявление до китайските регулатори, информира Bloomberg, позовавайки се на държавната медия Xinhua Finance.  

Ако получи разрешение CNBG вероятно ще стане първият разработчик извън Русия, чиято ваксина ще бъде достъпна за обществено ползване, подчертавайки решимостта на Китай да бъде основен играч при доставката на ваксината на глобално ниво. Западните производители на лекарства като Pfizer Inc. и AstraZeneca Plc са все още на етап търсене на разрешение за спешна употреба на техните медикаменти, статут, който Китай предостави на своите разработчици преди месеци.

Но за разлика от западните лидери в надпреварата за ваксина досега, CNBG все още не е публикувала никакви данни за ефикасността на своята ваксина във Фаза III, което затруднява сравняването на медикамента с други такива, за да се прецени бързината, с която вероятно ще бъде получено одобрение.

Състезанието за ваксини придоби жизненоважно значение, тъй като страните се стремят по-бързо да отворят отново своите икономики и да спрат пандемията, която отне повече от 59 милиона живота.

Традиционен метод

Държавният производител на лекарства CNBG, който има доминиращ дял от китайския пазар на ваксини, през април беше сред първите в света, които изтласкаха експерименталните медикаменти до решаващия краен етап от тестването при хора. Изследователските институти на компанията разработиха две ваксини, използвайки инактивирана версия на вируса, за да стимулират имунния отговор, подход, широко възприет от много от съществуващите ваксини, използвани по целия свят.

Предимството на такива ваксини е по-лесното съхранение и разпространение, тъй като не е необходимо да се замразяват за разлика от експерименталните РНК ваксини, разработени от Pfizer и Moderna Inc., медикамента  на CNBG може да се съхранява при нормална температура в хладилника, което прави достъпа за селските райони и развиващите се страни по-вероятен.

CNBG има споразумения за доставка на ваксини с няколко развиващи се страни, включително Малайзия, Бразилия, Пакистан и Обединените арабски емирства. Водещи западни разработчици като AstraZeneca и Pfizer са подписали споразумения с много повече страни.

Въпреки факта, че ваксините все още не са получили регулаторно одобрение за широко приложение, дози вече са дадени на стотици хиляди хора в Китай по програма за спешна употреба. Това поражда загриженост сред учените от потенциалните рискове при използването на медикамент, чиято безопасност все още не е задълбочено проучена.

Безопасността се превърна в основна грижа, тъй като производителите на лекарства компресират процеса на разработване на ваксини от години на няколко месеца. AstraZeneca и Johnson & Johnson направиха пауза в опитите си, след като участник получи необяснима болест. Друга китайска компания, Sinovac Biotech Ltd., също спря процеса си в Бразилия за кратко след смърт на участник. И трите изпитания бяха възобновени, след като разследващите не намериха доказателства, че събитията са причинени от ваксините.

Pfizer заяви този месец, че медикаментът, който е разработил съвместно с BioNTech, има степен на защита от над 90%. Това високо ниво на ефикасност се забелязва и във ваксините на Moderna, които използват подобна технология. Ваксината на AstraZeneca, разработена с Оксфордския университет, има средна ефективност от 70%, показа ранен анализ.