Pfizer ще търси одобрение на ваксината си „до дни“

Последните резултати сочат, че ваксината е 95% ефективна

14:50 | 18 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка:  Bloomberg Finance LP
Снимка: Bloomberg Finance LP

Експерименталната ваксина срещу Covid-19 от Pfizer Inc. и BioNTech е 95% ефективна, сочат последните резултати и показва признаци на безопасност, информира The Wall Street Journal. Данните показват, че ваксината предотвратява както по-леки, така и по-тежките форми на Covid-19.

Последната трета фаза започна на 27 юли. От Pfizer обявиха, че 43 661 доброволци са участвали, като 41 135 са получили втора доза от ваксината или плацебо. Агенцията за контрол на храните и лекарствата иска най-малко два месеца да се проверява здравето на доброволците след втората доза.

Pfizer, която разработва ваксината със своя партньор BioNTech, заяви, че компаниите планират да кандидатстват в Агенията по храните и лекарствата за спешно разрешение до дни, пораждайки надежди, че работеща ваксина скоро може да стане реалност.

Резултатът от 95% ефективност поставя ваксината наравно с тези срещу херпес зостер и морбили. Изследователите не са открили сериозни странични ефекти. Изглежда, че ваксината се понася добре – след преглед на данни от 8000 изследвани субекта, 3,8% от пациентите посочват умора, а 2% съобщават за главоболие.

„Резултатите от проучването бележат важна стъпка в това историческо осеммесечно пътуване за представяне на ваксина, способна да помогне за прекратяване на тази опустошителна пандемия. Продължаваме да се движим със скоростта на науката, да събираме всички данните и да ги споделяме с регулаторните органи по света“, заяви главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

Компанията чака да анализира изцяло данните и да състави необходимата документация, преди да поиска официално разрешение. Ако получи одобрение прогнозите са да се произведат до 50 милиона дози от ваксината до края на 2020 г. и 1,3 милиарда дози през 2021 г.

Дни по-рано Moderna Inc. отчете също толкова силни предварителни резултати за своята ваксина, която според биотехнолозите е 94,5% ефективна. Очаква се Moderna, която използва същия вид генно-базирана технология като Pfizer и BioNTech, да докладва данните си за безопасност по-късно този месец.