Член на ЕЦБ разкритикува политическите спорове относно бюджета на ЕС

Управителят на централната банка на Финландия Оли Рен нарече ветото на някои страни „безотговорно“

12:10 | 24 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Управителят на централната банка на Финландия и член на Управителния съвет на ЕЦБ Оли Рен. Снимка: Bloomberg
Управителят на централната банка на Финландия и член на Управителния съвет на ЕЦБ Оли Рен. Снимка: Bloomberg

Управителят на централната банка на Финландия и член на Управителния съвет на ЕЦБ Оли Рен разкритикува политическото противопоставяне в региона на плановете за възстановяване от пандемията на фона на нарастващата загриженост, че централните банкери отново ще бъдат принудени да понесат основната тежест в подкрепа на икономиката, предава Bloomberg.

Разходният пакет от 1,8 трилиона евро (2 трилиона долара) на ЕС – многогодишната финансова рамка и фондът от следващото поколение на ЕС, за който управителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви миналата седмица, трябва да заработи незабавно – е възпрепятстван от Унгария и Полша заради условията, свързани с върховенството на закона.

От друга страна подновените блокади вероятно ще доведат до двойна рецесия и ЕЦБ вече планира повече парични стимули през декември. Рискът е, че ако бъде намалена фискалната помощ, централната банка ще остане с по-голяма тежест за възстановяване в момент, когато нейният арсенал вече е изчерпан.

„Намирам за безотговорно, че финансовата рамка и фондъд от следващото поколение са превърнати в политически футболни топки“, каза Рен, в интервю от Хелзинки.

От ЕЦБ подчертават, че националните правителства и ЕС трябва да засилят фискалния отговор на последната вълна на пандемията, тъй като паричната политика сама по себе си не може да създаде търсенето, необходимо за защита на икономиката.

„Важно е фискалната политика да продължава да си върши работата и затова фондът от следващо поколение на ЕС е от първостепенно значение за икономическото възстановяване на Европа“, каза Рен.

Той заяви, че програмата на ЕЦБ за спешни пандемични покупки на облигации в размер на 1,35 трилиона евро и ултра-евтините заеми, известни като TLTRO, според него са основните инструменти за смекчаване на удара. Това повтаря консенсуса между политиците, който се очертава преди заседанието на Управителния съвет на 10 декември, когато централната банка вероятно  ще предприеме по-нататъшни действия.

„Благодарение на гъвкавостта на PEPP, ЕЦБ е в състояние да осигури цялостен паричен стимул и да се справи с рисковете от фрагментация“, каза Рен, позовавайки се на неравномерното въздействие на вируса в целия континент. По думите му гъвкавост може да се очаква както за  размера, така и за продължителността на програмата.

Повечето икономисти прогнозират увеличаване на програмата за покупка на облигации с около 500 милиарда евро и по-дългосрочни евтини заеми. Длъжностните лица до голяма степен се насочиха срещу очакванията за намаляване на лихвените проценти поради негативния им ефект върху рентабилността на банките.

Затягане на кредитните условия

Несигурността относно перспективите направи кредиторите от еврозоната по-нервни, като последното проучване на ЕЦБ показва, че институциите очакват кредитните стандарти да се затегнат допълнително за компаниите през четвъртото тримесечие. Това означава, че „може да се наложи обмисляне на повторното калибриране на TLTRO“, каза Рен.

Понастоящем тези целеви операции за дългосрочно рефинансиране са тригодишни заеми, които банките могат да получат при лихвен процент до минус 1% - което означава, че ЕЦБ им плаща да вземат заеми - стига те да заемат паричните средства на компании и домакинства. Главният икономист Филип Лейн също сигнализира в неделя за „възможен редизайн, продължение или удължаване“ на програмата за кредитиране.

Рен отказа да навлиза в подробности относно формата на пакета от декември, като заяви, че „винаги е загрижен за твърде високите очаквания при изготвянето на паричната политика“. Той също така призова правителствата да продължат да предоставят подкрепа чрез допълнителни разходи.

„Това беше един от уроците от предишната криза - имам предвид финансовата криза и кризата с държавния дълг на еврозоната - че паричната политика и фискалната политика трябва да работят в тандем. Основният въпрос е как можем да гарантираме, че настоящите условия за финансиране ще останат на сегашното благоприятно ниво толкова дълго, колкото е необходимо“, каза той.

Втората вълна на пандемията беше особено болезнена за сектора на услугите, след като много правителства от еврозоната затвориха ресторанти, барове и кина или въведоха вечерен час, за да ограничат движението на хора. Тъй като над икономиката е надвиснала всеобхватна несигурност, индустриалният сектор също се затруднява, каза Рен и добави, че „книгите за поръчки“ от компании в родната му Финландия изглеждат "доста празни".

Въпреки че  успешната доставка на ваксината може да намали отрицателните рискове, разпространението й ще отнеме много месеци. Миналата седмица Лагард заяви, че последните съобщения за ваксината не променят играта по отношение на оценката на централната банка за перспективите.

И все пак всеобщата загриженост, според Рен, е че щетите, нанесени от кризата на компаниите и работните места, ще продължат дори след като тя приключи. Това означава, че централните банкери не трябва да се притесняват прекалено много, че компаниите ще бъдат „зомбирани” от политическа подкрепа и вместо това трябва да се съсредоточат върху запазването на производствения капацитет, докато кризата отмине.

„Ефектите от втората вълна вероятно ще бъдат значителни и поради това е необходимо да се поддържат достатъчно парични и фискални стимули, за да се облекчат тези възможни дългосрочни ефекти. По-добре е да сте в безопасност, отколкото да съжалявате и да избягвате преждевременно затягане на условията за финансиране“, каза той.